Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A bécsi forgalom csillapítására központi buszpályaudvar épül

A bécsi forgalom csillapítására központi buszpályaudvar épül A bécsi forgalom csillapítására központi buszpályaudvar épül
EuroCommPR*Bécs

Hamarosan egyetlen helyre, Bécs új központi autóbusz-pályaudvarára fut be az összes távolsági buszjárat az osztrák fővárosban. Az új terminál kétszintes lesz és egyszerre 36 autóbuszt tud kiszolgálni. (Képek: az új központi buszpályaudvar látványterve © Stadt Wien / PID)

Az osztrák fővárosban évente mintegy 200 ezer távolsági autóbusz fordul meg, összesen ötmillió utassal. A buszok ötödének a Leopoldstadtban, a Dusika Stadionnál van a végállomása, minden második busz az erdbergi Terminal VIB-be érkezik, illetve onnan indul. A többi távolsági járat a Hauptbahnhofnál, illetve a város egyéb pontján áll meg. Azért, hogy a jövőben minden távolsági busz egy helyre érkezzék, illetve egy helyről induljon, Bécs vezetése új központi buszpályaudvar létrehozása mellett döntött.

Az új terminál a Dusika Stadionnál, a Sport & Fun Halle helyén épül meg 16 500 négyzetméteren. A földszinten pénztárak, várók, kávézók és üzletek kapnak helyet, a buszok pedig az alagsorból indulnak majd. A Bécs új névjegykártyájának szánt, építészetileg a repülőtéri terminálokat idéző épületben 36 kocsiállás lesz, az utasok pedig közvetlenül szállhatnak majd át a metróra vagy a városi buszjáratokra. Természetesen közösségi kerékpárt és autót is lehet majd ott bérelni.

Az új központi autóbusz-pályaudvar helyszínének kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a távolsági buszoknak minél rövidebb utat kelljen megtenniük a városban. A buszterminál várhatóan öt év múlva fogadja az első utasokat.