Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. július 20. Az év 201. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737657. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szerethető tantárgy a matematika – ingyenes előadásokkal népszerűsítik

Szerethető tantárgy a matematika – ingyenes előadásokkal népszerűsítik
LigetPress

Valahol a világban, egy osztályteremben éppen ebben a pillanatban is egy diák azt kérdezi a matektanárától, hogy mikor fogja a tanultakat a való életben használni? A matematika sajnos nem a legnépszerűbb tantárgy, aminek talán az lehet az oka, hogy a diákok többsége valójában nem érti igazán – sem magát a matematikát, sem pedig azt, hogy mire tudná hasznosítani a megszerzett tudását. Ezen szeretne változtatni ingyenes előadásaival Mosóczi András, a Budapesti Műszaki Egyetem óraadója és a mateking.hu webes matematikaoktató program atyja.


„Mire jó a matek?” címmel kezdődött országszerte ingyenes előadássorozat gimnazistáknak. A kezdeményezés célja, hogy a tanárok bemutassák: a matematikának van értelme, és nem csak arra jó, hogy megkeserítse az életünket – sőt, épp ellenkezőleg. A tudományt népszerűsítő program megnyitója a Mateking élményműhely volt a Csodák (budai) Palotájában. A következő hónapokban az előadók számos gimnáziumba látogatnak majd el; jelentkezhetnek az érdeklődő oktatási intézmények is ezen az internetoldalon. Az előadások ingyenesek.

Mosóczi András, a Műegyetem óraadó tanára tudósítónknak elmondta, hogy napjainkban egy második ipari forradalom zajlik, és a nem is olyan távoli jövőben nagyon sok munkát a robotok fognak végezni helyettünk, miközben hagyományos munkahelyek milliói szűnnek meg. Továbbra is nélkülözhetetlenek lesznek azok, akik innovációt, szellemi hozzáadott értéket visznek bele a munkájukba. Szükség van tehát a jó problémamegoldó készségre, a kreativitásra, logikus gondolkodásra. Mindennek a fejlesztésére pedig a legalkalmasabb – de nem egyedüli tantárgy – a matematika... Mosóczi András küldetésnek tekinti, hogy a mainál szerethetőbbé és elfogadhatóbbá tegye a matematika tantárgyat a diákokkal.


Mosóczi mateking.hu weboldalának máris mintegy 110 ezer regisztrált használója van, a magyar nyelvterület legnépszerűbb egyetemi e-learning oldala, amelyet eddig négyszer választottak „az év honlapjának”.