Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. július 20. Az év 201. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737657. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Botrányplakát után plakátbotrány

Botrányplakát után plakátbotrány Botrányplakát után plakátbotrány

A magyar kormánynak nem ártott volna először ellenőrizni azt az újabb óriásplakát-fotót, amivel a családtámogatást propagálja – feddi meg az amerikai botránykrónikás BuzzFeedNews a kormányt, miután Zuglóból egy férfi kitette gyanakodva a Facebookra az utcán lefotózott óriásplakátot. A gyereket vitte iskolába, amikor az ismerős pár szembeköszönt a plakátról. Rengeteg mém született egy korábbi fotójukról, ahol a srác megfordul egy csinos lány után, miközben barátnőjével kézen fogva sétál.

Nos, ugyanez a pár hirdeti most a magyar kormány üzenetét: legyen minél több gyereked, hogy élvezhesd a kormány támogatását. A fotósorozatot pedig a spanyol Antonio Guillem készítette még 2015-ben. A BuzzFeedNews még arra is kitért, hogy a Soros–Juncker-féle botrányplakátot Manfred Weber látogatása miatt kellett lecserélni, és mint kiderült, nem éppen a legtökéletesebbre. A hír futótűzként terjed a nagy portálokon: kezdve a The Washington Posttal, folytatva a BBC-vel, a Politicóval és bezárva mondjuk az Euronews-zal vagy a The Guardiannel.

Az orosz kormányzati hátszéllel működő Russia Today arról számol be, hogy Orbán Viktor Manfred Webernek tett ígéretével ellentétben – amely szerint leállítja a Soros–Juncker-kampányt, a rá következő napon is megjelentek a hirdetések a kormányhoz közeli médiumokban, így az állami tv-ben épp úgy, mint a napilapokban.

Kompromisszum körvonalazódik a Fidesznek az Európai Néppártban tartásáról – értesült az Augsburger Allgemeine, de hozzáteszi, annak ellenére, hogy az első budapesti kommentárok és Manfred Webernek a közösségi hálóra kiírt üzenete sem sugallta ezt még a keddi találkozó után. A cikk hivatkozik a Die Weltre és a szerinte legmegbízhatóbb magyar ATV-ből pedig átveszi azt a dicséretet, amely szerint Manfred Weber ügyes volt, mert egyszerre segít Sorosnak és Orbánnak is.

A Reuters értesülése szerint áprilisban Münchenben folytatódnak a Manfred Weber által megkezdett tárgyalások a CEU ügyéről – ezt a német egyetem szóvivője, Ulrich Marsch mondta el a brit hírügynökségnek. A német műszaki egyetemnek ugyanis nemcsak akkreditált programjai vannak, de éppenséggel amerikai egyetemekkel is együttműködik, a többi között Georgia államban. Manfred Weber a CEU rektorával folytatott megbeszélés után optimistán úgy nyilatkozott, hogy szerinte megoldható az amerikai diploma budapesti kiadása a bajor kapcsolatokon keresztül.

A Neue Zürcher Zeitung címében harsogja, hogy Orbán rendszere a kettős mércén alapuló hazugságokra épült fel. Kezdve a Brüsszel-gyalázással, miközben uniós pénzekből gyarapodnak a kormány oligarchái, folytatva a migránspolitikával, amely titokban – gyakran kétes hírű – kínai, orosz bevándorlókat telepít be. S ha lenne igazi ellenzéki média – vonja le a következtetést –, akkor ez a kormány már rég nem lehetne hatalmon. Azonban trükkökkel és erőszakkal sorra felszámolja az őt bíráló kereskedelmi médiavállalkozásokat, lásd példának okáért a legnagyobb ellenzéki lapot. A kormány szócsövévé tett állami televízió műsoraiba nem lehet egyetlen bíráló szót sem beszerkeszteni. A sajtó helyzetét kiveséző cikk végül az ellenzéki képviselőknek a tv székházban véghezvitt akcióját hozza fel a teljes abszurditás példájaként, hisz’ a mentelmi jogot élvező törvényhozókat maguk a törvény őrei, a belügyminisztérium irányításával dobták ki az utcára anélkül, hogy meghallgatták volna őket. 

Nyolc évet kaptak azok a magyar emberkereskedők, akik 20 prostituáltat szerveztek be a brit Derby városkába – tudható meg a brit Daily Mail bulvárlapból.  Ám mint kiderült, kis híján megúszták büntetést, mert az igencsak jól kereső nők nem voltak hajlandóak vallomást tenni. S mindemellett Horváth Géza és Zemencsik Dániel 175 ezer fontot, azaz 65 millió forintot nyert az üzleten 12 hónap alatt. A kerítők tulajdonképpen úgy buktak le, hogy az egyik kuncsaft a rendőröket értesítette a fogva tartott prostituáltak büdös és koszos, elhanyagolt életkörülményei miatt, mert gyakran fűtés és meleg víz sem volt. Három lakásban űzték az ipart, s a honlap, amin a hirdetésekre a lányok és a kuncsaftok jelentkeztek, a rendőrség nyomozása szerint német és svájci kapcsolatokhoz is vezet. A fiatalabbik magyar bűnöző Derby egyetemén volt diák – s IT-programozóként, illetve az autóiparban dolgozott – azzal védekezett, nem tudta, ilyen súlyos bűncselekmény Nagy-Britanniában az emberkereskedelem, és hogy Magyarországon illegális ez az üzlet vagy más keretek között működtetve sokat kellett volna adózni utána.