Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Népszerűek a magyar ingatlanok a kínaiak körében

Népszerűek a magyar ingatlanok a kínaiak körében
(Tudósítónktól)

Ezerhatszáznál több kínai állampolgár vett tavaly ingatlant hazánkban, ami 37-tel több, mint esztendővel előtte. A kínaiak alapvetően befektetésnek tekintik a fővárosban megvásárolt lakásokat, miközben egyre többen vannak olyanok, akik hosszú távra rendezkednek be nálunk.

A friss statisztikák szerint tavalyelőtt 3206, tavaly már 3529 ingatlant vásároltak meg külföldi állampolgárok, felerészt kínaiak. A legtöbbet, kettő híján kétszázat a pesti XIII. kerületben szerezték meg. A legfelkapottabb VII. kerületben az EU-n kívüli vásárlók 35,8 százaléka, a VIII. kerületben pedig 51,6 százaléka volt kínai állampolgár.

Akinek ma elegendő pénze van, az nem csupán saját lakást vásárol, hanem házat és üzlethelyiséget is – derül ki az ingatlanosok tapasztalataiból. Mi több, nem is egy országban fektet be; van, akinek Olaszországban vagy hozzánk közeli másik EU-tagországban.

Vásárláskor három tényező motíválja a befektetőket:

  • ránéznek Budapest térképére, és próbálnak a belváros közelében venni valamit;
  • egyszerűen beleszeretnek egy ingatlanba;
  • pénzügyi szempontból vizsgálják az ingatlant, hogy az hosszú távon mennyire biztonságosan megtérülő befektetés lehet.

Ingatlanosok tapasztalata: egyre több kínai tartózkodik életvitelszerűen Magyarországon úgy, hogy közben kereskednek a szülőhazájukkal. A kínaiak alapvetően szeretnek a honfitársaikkal együtt dolgozni, teljesen mindegy, hogy egy üzletről, piacról vagy étteremről van szó. Próbálják magukat kínai munkavállalókkal körbevenni. Nekik is kell szállásról gondoskodni, és ha az alkalmazottak rájönnek, érdemes itt élni, dolgozni, ők is vesznek maguknak ingatlant.

Az egyik nagy ingatlanhálózat – megkönnyítendő reménybeli ügyfeleiknek a választást – már kínai nyelvű weboldalt is működtet.