Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sóskúti Sofia mindenekelőtt fáradhatatlan

Sóskúti Sofia mindenekelőtt fáradhatatlan
B. Mezei Éva

Sóskúton ma átadták az építőipari segédanyagokat előállító Mapei új gyárát. A vállalat 2800 millió forintot költött a beruházásra, robottechnológia bevezetésével tette hatékonyabbá gyártási folyamatait, valamint kétszeresére, mintegy 15 ezer négyzetméterre bővítette a raktári kapacitását. Az avatás perceiben szóba került: előfordulhat, hogy az építőipar megnövekedett igényeinek kielégítésére további bővítések szükségesek.

A Törökbálinttól, Érdtől és Etyektől egyenlő távolságra elterülő Sóskút legnagyobb termelő vállalkozása, a Mapei Kft. kiemelkedő hazai szereplője az építőipari segédanyaggyártásnak és -forgalmazásnak. Az idén 28 esztendős céget az osztrák Mapei GmbH alapította az olasz Mapei S.p.A. leányvállalataként; munkatársainak száma megközelíti a kétszázat, forgalma tavaly 1644 ezer millió forint volt. Évente 65 ezer tonnánál több terméket állít elő a sóskúti 15 ezer négyzetméter területű gyárában.

A Milánóban 1937-ben Milanóban alapított Mapei (Materiali Autarchici Per Edilizia e Industria) csoport mára a világ legnagyobb gyártó cége az építőipari ragasztók, fugázó- és szigetelőanyagok ágazatában. A Mapei az 1960-as évektől kezdve nemzetközi terjeszkedési stratégiát követ azért, hogy közvetlenül elégíthesse ki a helyi igényeket a szállítási költségek legkisebbre csökkentésével. Jelenleg a Mapei vállalatcsoport öt földrész 35 országában működik: 81 leányvállalata és 70 gyára van.

A Sóskúton most megvalósult beruházás átadásakor a többi között elhangzott, hogy az olasz gyökerű vállalatcsoport bízik a magyar gazdaságban, az építőipar tartós növekedésében, amihez a maga eszközeivel igyekszik cselekvő módon hozzájárulni. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője hangoztatta: „Beruházásunkkal, minden tudásunkkal, az egészségre ártalmatlan és környezetbarát termékeinkkel szeretnénk segíteni az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában. Ezért támogatta a Mapei vállalatcsoport ezt a nagy volumenű magyarországi fejlesztést.”

A beruházás részeként üzembe helyezték a logisztikai és csomagolási végfolyamatokat automatizáló robotot. Az üzem dolgozói már nevet is adtak a fáradhatatlan berendezésnek: Sofia. A gyártókapacitás a most üzembe helyezett gravitációs rendszerű, energiatakarékos gépsor által éppen megkétszereződött, 110 ezer tonnára nőtt, továbbá beton-adalékszer gyártást segítő keverőgéppel bővült.

Markovich Béla elmondta, hogy ha a jelenlegi ütemben növekszik a kereslet az év végéig, nem lesz elég a beruházással kétszeresére nőtt gyártókapacitás sem. Bár a vállalat erre az évre (a tavalyihoz mérten) hatodával szeretné bővíteni termelést, már most kevésnek tűnik föl – tekintettel a múlt hónapokban tapasztalt keresletnövekedésre.

A 2800 millió forint értékű beruházással egyidejűleg tizedével nőtt a cég munkatársi gárdája. Bővültek az üzem szociális létesítményei, a többi között konditerem, kerékpár- és motorkerékpár-tároló is a dolgozók rendelkezésére áll.

Miként az Infovilág már három évvel ezelőtt megírta, a sóskúti Mapei példás módon vesz részt a szakemberhiány csökkentésében, a szakember-utánpótlásban. Tavaly 7347 szakember továbbképzéséről gondoskodott, pályaválasztás előtt álló hétszáz fiatallal ismertette meg az építőipari szakmákat. A vállalat által alapított Magyar Építőipari Szakember-közösség kereken 1300 tagot számlál.