Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Korrupciosztán otromba ügyei – Hadházi képviselő újabb csemegéi

Korrupciosztán otromba ügyei – Hadházi képviselő újabb csemegéi

Kommentár nélkül tesszük közzé a trafikmutyi – és utána számtalan korrupció(gyanú)s ügylet földerítésével országos hírnevet szerzett Hadházi Ákos független országgyűlési képviselő által alapított korrupcioinfo.hu portál legfrissebb bejegyzését: tudja meg az olvasó, mi történik „Korrupciosztánban”. Íme:

Az elmúlt hetekben bemutatott egymilliós sportnap (három ember focizik egy deszkabudi előtt) minden jel szerint nem kivétel, hanem szabály.

Most összegyűjtöttem egy csokorral azokból a „rendezvényekből”, amelyeket sokszor a legnyomorultabb helyzetű kis falvakban, alkalmanként 500 ezer–1 millió forintos EU-támogatásból egy erre szakosodott budapesti céghálózat vállalt el.

Ezek groteszk, vicces „események”, messziről látszik, hogy cinikus bűnözők állították össze őket, akik a rutinszerű „sport- és egészségnapok” betervezése közben szórakoztak kicsit poénos „rendezvények” kitalálásával. Rengeteg információt kapok, hogy ezeket a rendezvényeket sosem gondolták komolyan, hogy a rendezvények mindegyikét valóban megcsinálják, csak hamis jelenléti ívekkel és hamis képekkel dokumentálják. Ezeket módszeres ellenőrzés nélkül nehéz megfogni (néha azért sikerül), de az alábbi rendezvényeknél nincs is erre szükség, annyira ordít róluk, hogy kamu. „Humánszolgáltatás” címen a DFT Kft. és a körülötte álló céghálózat újra aktiválta magát, hogy a legszegényebbek felemelésére szánt EU-pénzeket intézményesen csalja el. A pénzt hátrányos helyzetű falvak kapják, majd kamu, legtöbbször egyajánlatos közbeszerzéseken azonnal egy pesti céghálózatnak adják, amely az általam most bemutatott közbeszerzéseken eddig kb. 800 millió forintot kaszált.

1.) Balatonföldvár környékén pl. 53 órányi „rendezvény” szervezését 29 millióért , azaz ÓRÁNKÉNT 500 ezerért vállalta a cég. A rendezvények közül az alábbi talán a legviccesebb: „anyatejes világnap”.
– egy előadó bemutatja Helen Doron English nyelvtanulási módszerét,

– egy előadó mesét mond,

– két előadó olyan eszközöket mutat be, amelyek megkönnyítik az édesanyák mindennapjait. (100 fő 3óra)

2.) Egy másik kistérségben, Győrvár környékén rendezvényenként 500 ezer forintért, összesen 70 millióért tart néhány órás „rendezvényeket” ugyanannak a céghálónak a tagja; lásd Közbeszerzési Hatóság honlapja.

Kedvencem Gersekarát (600 lelkes falu Vas megyében): autómentes családi nap 1 alkalommal 60 fő 3 óra (!!!) (500 ezer Ft).

3.) Gyenesdiás környékén 1 millió forint/ alkalomért tartottak háromórás rendezvényeket, összesen 40-et 40 millió forintért. Itt véletlenül megtalálható a műszaki leírás.

Ez is bájos:

# gyermeknapi rendezvény Karmancson (800 fős falu Zalában).

Az ajánlattevőtől elvárt a rendezvény megszervezése egy alkalommal, 50 fő részére, 4 órás időtartamban.

Tartalom: a rendezvény alkalmával a gyermekek számára ugrálóvárat állítanak föl, emellett kerékpáros ügyességi versenyen vehetnek részt. Egésznapos lángos sütésre és -evésre is lehetőségük lesz a résztvevőknek (gondolom az egészséges életmód jegyében)

# Nyári zenei tábor gyerekeknek:

Az ajánlattevőtől elvárt a rendezvény megszervezése 1 alkalommal, 50 fő részére, 4 órás időtartamban. A rendezvényen a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni kisebb zenei eszközökkel.

4.) Várvölgyön (1000 fős zalai falu) kicsit egysíkúra sikerült a tervezett események sora, mintha elfogytak volna az ötletek. 

Az első:

# Májusfaállítás és anyák napja

Az ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban. Tartalom: A hagyományosnak számító májusfaállítás áll a rendezvény középpontjában, emellett az anyák napjára készülhetnek a résztvevők, ahol lehetőségük lesz kosárfonásra is.

A második:
Májusfa-kitáncolás. Az ajánlattevő a rendezvényt egy alkalommal szervezi meg, 35 fő részére, minimum 4 órás időtartamban. Tartalom: a rendezvény alkalmával a hagyományos májusfaállítás és kitáncolás mellett kosárfonás is fogja színesíteni a szervezett programokat.  A net szerint voltak már ilyen bulik, de a költségvetésről inkább a költségvetési csalás jut az ember eszébe, pláne, mert a jelek szerint kétszer számolják majd el ugyanazt a rendezvényt

5.) Az abszurditást azonban  lehet fokozni Zalaszántón (950 fős falu):

# Szántói egészségmegőrző nap. Az ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg 70 fő részére, összesen 4 órás időtartamban. A négy 1 órás foglalkozáson (egy alkalom) történő ugyanazon 70 fő részvétele adja a pályázati felhívásban kötelezően előírt indikátort. A rendezvény alkalmával előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők az egészséges életmód jegyében, ahol többek között kis- és nagyüzemi almatermelésről lesz szó Dick Maurick előadásában.

De almából sosem elég:

# Harmadik almanap: az ajánlattevő a rendezvényt 1 alkalommal szervezi meg, 50 fő részére, minimum 4 órás időtartamban.

6.) A tanfolyamonkénti egymilliós tréningek esetén is nagyon sok kérdés vetődik fel, közülük most csak egyet emelek ki:

Rezi faluban 2×20 fős, egyenként 30 órás tanfolyamot indítanak a legelesettebbek számára önéletrajzírás témakörében! A leírás annyira szép, hogy ide másolom:

Önéletrajz-elemzés és -készítés képzés 

Célcsoport: fejlesztési tervvel nem rendelkező hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív emberek. 

Tartalom: az önéletrajz megírása az első és legfontosabb lépés az állásra való jelentkezés előtt, ezért szükséges kiemelt figyelmet fordítani a megírására, annak érdekében, hogy figyelemfelkeltő legyen és egyben jó benyomást keltsen. A képzések alkalmával a résztvevőknek példa-önéletrajzok elemzésével elsajátíthatnak olyan technikákat, ami hasznukra válhat saját önéletrajzuk elkészítésénél.

Elvárások: az ajánlattevő feladata 2 csoportban 20-20 fő részére 30 tanórás „Önéletrajz-elemzés, -készítés” témában képzések szervezése, előadó és a felnőttképzési törvényben meghatározott dokumentáció (értesítés, jelenléti ív, képzési ütemterv, haladási napló, tanúsítvány) biztosítása.

A pénzeket önkormányzati szövetségek nyerik el, majd egy közbeszerzésen azonnal megbíznak budapesti cégeket a „rendezvényszervezéssel”.

A most tárgyalt, legszegényebbek felemelése ürügyén eltapsolt pénzek egyetlen céghálózathoz jutnak, amely az összes erre szakososodott hálózat közül a legszemtelenebb. A pár évvel ezelőtti botrányok után kissé csendben marad, de a múlt évben újra reaktiválódott, ami azt jelenti, hogy a magyar állam minden fogadkozása ellenére folytatódik az elesettek felemelésére szánt pénzek intézményesített lopása.

Több mint két éve már, hogy először beszámoltam a DFT-Hungária Kft. nevű tanácsadó cég körül szerveződő hálóról, amely nagyon régóta szipkázta el sikeresen az EU-s támogatásokat. A történet érdekessége az volt, hogy a cég ügyvezetője a lehető legnyíltabban dicsekedett azzal, hogyan csalnak a közbeszerzéseken, még 2008-ban a jegyzőkönyvbe mondta Tolna városában, a képviselő-testület nyílt ülésén, hogy ingyen elkészítik a pályázatot, de cserében, ha nyer az önkormányzat, ők valósítanák meg a projektet. A közbeszerzést meg majd „megoldják okosban”.

Már akkor bemutattam, milyen kamu céghálózatot hoztak létre azért, hogy a közbeszerzéseken úgy tűnjön föl, mintha verseny lenne egy-egy munkáért. A céghálózat egymással „versenyző” tagjaiban az „anyacég” alkalmazottai tulajdonosok, de egy kis utánajárással ki lehet mutatni az összefonódásokat. A hálózat nyilvánvalóan törvénytelenül szerzett meg milliárdokat, hiszen a közbeszerzések résztvevőinek függetlennek kell lennie egymástól. A részletekről a cég egy korábbi, de megundorodott alkalmazottjának blogjában, illetve az Átlátszó cikksorozatában lehet olvasni. Továbbá itt, valamint itt is.

A cikkeknek nem lett ugyan büntetőeljárás a vége, de a korábban milliárdokat kaszáló céget két évig nem láttuk a közbeszerzések körül. Először tavaly májusban bukkant fel egy GINOP-pályázat közbeszerzései közt: kedvenc tevékenységével, a rendezvényszervezéssel bízta meg őket a Tatabányai Szakképzési Centrum, rögtön 70 millió forintért. Ez már önmagában is érdekes, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasonló pályázatok keretében – a tatabányai konkrétan „a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” címmel volt kiírva – feleslegesen, vagy legalábbis nehezen megmagyarázható okból költenek el tetemes összegeket mindenféle rendezvényekre.

A DFT-Hungária szekere tavaly év végén indult be ismét, amikor gyorsan egymásután hat EFOP-pályázaton is nyert, közel 700 millió forint értékben. Mindegyiket „humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” címmel írták ki, ami itt annyit jelent, hogy több önkormányzat együtt pályázott. A jelek szerint a cég felhagyott a kamu ajánlattevő cégek futtatásával, visszatért ahhoz, amiről az ügyvezető már 2008-ban beszélt: úgy intézik, hogy ne nagyon legyen vetélytársuk (a hat közbeszerzésen összesen két részfeladatra volt más jelentkező, minden másért egyedül indult és nyert.

A friss közbeszerzések listája itt található.

A pályázatokon a DFT-Hungária, mondhatni, a szokásos feladatokat végzi: rendezvényeket és képzéseket szervez. Hogy ez mennyire nem szolgálja az emberek érdekét, arra egyetlen példa elegendő:

Balatonhenyén „közösségépítés” címszó alatt a következő programokat szervezték (a szerződés összértéke több mint 92 millió forint): szüreti táncos, zenés mulatság, falusi disznótor, főzőverseny, egészségnap, hagyományőrző fényünnep, fiatalok közösségépítő rendezvénye, beleértve egy könnyűzenei koncertet és egy balatonfüredi vízisíelést, illetve táncházat is. Az egészségfejlesztéshez pedig azzal járult hozzá, hogy előadást szervezett „a félelem természetéről”, vagy meghívott egy „neves focistát” előadást tartani. Nyilván a magyar vidéknek leginkább ilyesmire van szüksége…

Az ügy rendszerszintű csalásra utal: ezeknek az EU-pénzeknek az elosztása sem történhetett nagyon máshogyan, mint hogy a DFT cég ajánlotta fel szolgálatait már jóval a közbeszerzés kiírása előtt. A magyar ügyészséghez nincs értelme fordulni, az OLAF-nak mindenesetre elküldöm a részleteket.

Ez persze semmire sem megoldás, az igazi megoldást csak az Európai Ügyészséghez csatlakozás lenne.

Dokumentumok:

Gyenesdiás
Bföldvár_közbeszerzési_dok
korrupcióinfó – DFT-Hungária Zrt.

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3149_2019/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_3264_2019/
https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_2280_2019/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7330_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_0065_2019/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20989_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_23357_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_22332_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_21318_2018/
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20218_2018/

NYITÓ KÉPÜNK FORRÁSA.