Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 26. Az év 177. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737633. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Közös húsvéti hangversenyt ad a moszkvai Doros Kvintett és a Szent Efrém Férfikar

Közös húsvéti hangversenyt ad a moszkvai Doros Kvintett és a Szent Efrém Férfikar
Infovilág

Akár naponta megcsodálhatják a látogatók a világhírű, moszkvai Doros Kvintettet (nyitó képünkön) a Vörös téri Vaszlij Blazsennij Székesegyházban. A művészegyüttes rövidesen – első alkalommal a fennállása óta – hazánkba érkezik. Május 2-án Győrött, másnap Nyíregyházán, május 4-én pedig a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban a Szent Efrém Férfikarral ad közös, ortodox húsvéti koncertet, ahol a keleti katolikus egyház legszebb nagyheti és húsvéti dallamai hangzanak majd el a Szentföldtől és Szíriától Moszkváig, Grúziától Kárpátaljáig.

Tradicionális, ősi, liturgikus énekek mellett neves bolgár, orosz, olasz, magyar, ruszin és ukrán mesterek – Milij Alekszejevics Balakirev, Boksay, Sztyepan Anyikevics Gyegtarjov, Nyikolaj Pavlovics Gyileckij, Dobri Ivanov Hrisztov, Ippolitov-Ivanov Mihail Mihajlovics, Szergej Vasziljevics Rahmanyinov, Alberto Schiavo és Sáry László – műveit hallhatja majd a közönség. 

Az Orientale lumen sorozat nyolcadik évadának húsvéti hangversenyei:

május 2-án, csütörtökön este hét órakor a győr-újvárosi Kossuth utcai római katolikus templomban,

május 3-án, pénteken délután 6 órakor Nyíregyházán, a Kodály-teremben,

május 4-én, szombaton, 19,30-tól a budapesti a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

A Szent Efrém Férfikar (Orbán Domonkos felvétele) a hazánkban most először fellépő orosz Doros Kvintettel ad közös koncertet. A Doros Kvintett neve görögül „ajándékot” jelent, mert azt vallják, az ének isten ajándéka, amit ők szeretnének tovább adni a közönség számára. Moszkva leghíresebb  férfi énekegyüttese egyidős a Szent Efrém Férfikarral: mindkettő 2002-ben alakult. A férfikar vezetője kezdettől Konsztantyin Szencsenko, aki a Nyizsnyíj Novgorod-i Konzervatóriumban szerzett diplomát.

A kvintett tagjai hangjukat és zenei talentumukat Moszkva talán legismertebb ortodox templomában, a Vörös téri Vaszlij Blazsennij Székesegyházban szinte minden nap megcsodálhatják az oda látogatók.

A Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Bubnó Tamás alapította. Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Magyar Örökség- és Budapest Márka-díjas Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése. Énekelt a többi között a King's Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.