Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánék pénzért adják az álhíreket

Orbánék pénzért adják az álhíreket Orbánék pénzért adják az álhíreket

A magyar kormány továbbra is kitart a CEU-ra és az összes külföldi egyetemre vonatkozó eredeti szabályozása, a nemrég elfogadott törvénye mellett – nyilatkozta a Reutersnak Kovács Zoltán kormányszóvivő, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy még az unió és Manfred Weber, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa vagy a bajor kormány nyomására sem fogja megváltoztatni a kormány eddigi álláspontját. Persze, tette ehhez még hozzá Orbán Balázs, a miniszterelnöki kabinet államtitkára, ha a törvényeknek megfelelnek, akkor persze nincs akadálya az amerikai diploma elfogadásának.

Judith Sargentini twitter-bejegyzése is felhívta a figyelmet arra, hogy Luxembourgban, az unió-ügyi miniszterek tanácsa újra napirendre vette  Magyar- és Lengyelország ügyét – írja az Euractiv. A szerdai megbeszélés ismételten francia–német javaslatok felterjesztését eredményezte, amely szerint a jogállami normák megsértése miatt meghallgatást kell tartani ismételten a Miniszterek Tanácsában az Európai Parlament részvételével egyetemben. Erre azonban csak az uniós választások után, júniusban kerülhet sor. Ami bizonytalansággal is jár, mert a jelenlegi házszabályok szerint a 7-es cikkely megszavazásához a Tanácsban 66,6%-os támogatottságra van szükség, ami a jelen erőviszonyok alapján nem is kérdéses, ellenben az új parlament felállása után már az lehet. A német–francia nyilatkozat szerint a CEU és a civil szervezetek (itt alapvetően a Soros-féle alapítványra utalásról van szó) elűzése a tanács minden tagját komolyan aggasztja. Sérelmezte az emberi jogok tanácsa és a Magyarországról készült jelentés raportőre, Judith Sargentini, hogy a román elnökség nem veszi komolyan a parlamenti hatásköröket, márpedig nélküle nem lehet dönteni a 7-es cikkely kérdésében.

A Netflix, az Amazon és a HULU európai filmgyártása versenyhelyzetet teremtett térségünkben, aminek hatására a románok mintegy 48, a lengyelek 30%-os kedvezményt adnak a külföldiek forgatásaihoz – írja a Reuters. A csehek és a magyarok ezt látva – féltve őrzött pozíciók megtartása végett szintén kisebb-nagyobb kedvezmények megtételére kényszerülnek. Olyan agyafúrt machinációk zajlanak most ezen a piacon, hogy Tyrion Lannister is otthon érezhetné magát nálunk. Ráadásul az idén várható új uniós direktíva szerint az video-on-demand típusú filmek kategóriájában legalább 30%-ban európai gyártású filmeket kell szerepeltetni. A Netflix mintegy 15 milliárd dollárt tervezett be az idei gyártási büdzsébe, az Amazon 5–6 milliárdot, ám egyikük sem nyilatkozott egyelőre arról, mennyit akarnak ebből itt, az uniós stúdiókban elkölteni. A filmgyártók elsősorban az alacsony munkadíjakat értékelik, ami tapasztalt, képzett stábbal együtt különösen értékes, mint ahogy az okos produkciós kivitelezések, jó ötletek.

A magyarok európai hírügynökséget hoztak létre Orbán-párti tartalom előállítással – számol be a Voice of America, de rajta kívül rengeteg más forrást is megjelölhetünk e témában, ami mellett nem megy el szótlanul a külföldi sajtó. A francia Le Monde például úgy fogalmazott, hogy létrejött a világ első fizetős külföldi hírügynöksége fake news-tartalmak előállítására. Orbán számára problémát okozott, hogy a nemzetközi sajtóra nem tudott befolyást gyakorolni, márpedig az különösen kritikus a magyar kormányfővel szemben és a kormányzati intézkedések miatt is.

Nos, ez hívta életre a londoni székhelyű nemzetközi hírügynökséget népes tudósítói hálózattal – így a brit The Independent. Az Egyesült Királyságban akkreditált magyar nagykövet által Londonban bejegyzett V4NA elnevezésű társaságnak 40%-át Habony Árpád, 57%-át pedig a KESMA tulajdonában lévő New Wave Media szerezte meg. Az 50 fős stábbal dolgozó V4NA nem válaszolt azokra az újságírói kérdésekre, hogy az Orbán retorikáját máris harsogó migránsellenes tartalmak előállítása mennyire függ a magyar kormánytól, illetve a cégnek milyen a kapcsolata Orbánnal. Ehhez a világtükör egyik szerkesztőjeként hozzátenném, hogy a szintén magyar kormány által finanszírozott és a Russia Today mintájára létrehozott Hungary Today anyagai elöntik a nemzetközi médiát, de tisztességes és felelős újságírók, szerkesztők ezeket a tartalmakat nem tekintik hírforrásnak.

Azonnali hatállyal felmondott a brit kormány Roger Scruton akadémikusnak, aki városfejlesztési tanácsadóként dolgozott, mivel egy interjúban azt állította, hogy nincs tisztában a tényekkel az, aki tagadja a Soros-birodalom létezését Magyarországon – írja a Jewish Chronicle. Sőt, azt is a szemére vetették a New Statesmannek adott interjújában elmondottak közül, hogy az iszlámfóbiát a Muzulmán Testvériség szervezet találta ki, hogy az erről szóló vitákat leállítsa. Miután a kormány tudomást szerzett az interjúról, azonnali hatállyal felmentették posztjáról Sir Roger Scrutont. Egyébként nem ez volt az első, ilyen típusú megnyilatkozása, mert már tavaly egy beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar értelmiség javarésze zsidó, és részt vesz a Soros-birodalom világméretű kiterjesztésében.