Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biófűnyírók a bécsi Duna-szigeten

Biófűnyírók a bécsi Duna-szigeten
EuroCommPR*Bécs

Bécs fölfedezett egy ősi, környezetbarát és gyakorlatilag ingyenes módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. Nagy fogyasztású fűnyírógépek helyett májustól ugyanis egy birkanyáj fogja lelegelni a pázsitot a bécsiek kedvenc pihenőhelyén. (A nyitó képen: a Duna-sziget a bécsiek egyik kedvenc pihenőhelye © Eurocomm-PR/Mario Lang)

A birkákat a LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi kezdeményezés részeként vetik be – fűnyírók gyanánt. A program alapvető célja, hogy a széndioxid-kibocsátást 10–20 százalékkal, továbbá a fenntartási költségeket is csökkentse, hozzájáruljon a fajok sokféleségének megőrzéséhez.

A Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős ügyosztálya ebből a célból kialakított egy fenntartható fűnyírási koncepciót, amelynek központi szereplője egy juhnyáj. Májustól tehát már nemcsak heverésző helybéliekkel, hanem legelésző állatokkal is találkozhatunk majd az osztrák főváros kedvenc szabadidős szigetén.

A természetes (bio-)fűnyírók bevetése nem újkeletű kezdeményezés Bécsben. A rautenwegi hulladéklerakó zöldterületein már a kilencvenes évek eleje óta osztrák hegyi kecskék – pinzgauer kecskék – végzik el ezt a munkát.