Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán átrendezné a határokat Ukrajnában – lengyel képviselő kiszivárogtatása

Orbán átrendezné a határokat Ukrajnában – lengyel képviselő kiszivárogtatása Orbán átrendezné a határokat Ukrajnában – lengyel képviselő kiszivárogtatása

Milyen lökést ad Volodimir Zelenszkij biztosnak látszó győzelme Petro Porosenko jelenlegi elnök felett annak az állítólagos Orbán-tervezetnek, ami most szivárgott ki. Eszerint az ukrán válság lehetőséget adna a határok átrendezésére – erről Slavomir Nitras, a lengyel szejm (törvényhozás) képviselője nyilatkozott egy lengyel lapnak és számolt be róla az angol nyelvű ukrán 112 UA blogportál.

Nagyon okos, de veszélyes ember Orbán, hisz’ Putyinhoz hasonlóan átrendezné az ukrán területeket és az európai határokat – fogalmazott a lengyel törvényhozó arra reagálva, hogy Orbán állítólag azt javasolta? amíg a válság tart, addig Lengyelország lecsíphetne bizonyos ukrán területeket. Nitras szerint Magyarországnak komplexusai vannak, miután száz évvel ezelőtt tetemes területveszteségeket volt kénytelen elszenvedni, de Lengyelország nem akarja destabilizálni Európát – mondta Orbán javaslatára reagálva a lengyel politikus.

Andrej Babis cseh kormányfő pénzt csinál a politika segítségével, Orbán más utat választott, pénzzel politizál és az uniós pénzekkel való seftelést a bizalmasára hagyja – állítja a ZDF német közszolgálati televízió, amelyik csaknem 10 perces riportot készített az Orbán- és Mészáros-, valamint Tiborcz-família meggazdagodásáról. A szerkesztők ellátogattak Felcsútra, ahol látjuk, Orbán kertjéből kinőtt egy stadion, lett neki az Európai Unió 2 millió eurójából kisvasút és most egy mesterséges tavat is létesül egymillió eurós támogatásból. A faluban nem mernek nyilatkozni arról, hogy van-e forgalma a kisvasútnak. Ugyanúgy a rendőrség és az ügyészség sem válaszolt a tv megkeresésére, hogy vizsgálták-e, miből gazdagodott meg Orbán Viktor. Mészáros Lőrincnek 300 cége van, amely csak tavaly 770 millió euró azaz 246 milliárd forint támogatást nyert el.

Európai FBI-ra lenne szükség Marki-Zay Péter szerint, mert a magyar hivatalok közül egyik sem mer nyomozni, és az unió is tehetetlennek bizonyul, hiába vizsgálódik a korrupció elleni hivatal. Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának elnöke is azt állítja – miután a tv-stáb Brüsszelben is nyomozott Orbán és baráti-családi köre korrupciós ügyeiről –, hogy valóban milliók tűnnek el a kelet-európai országokban az uniós szubvenciókból. Plasztikusan fogalmazva hozzáteszi azt is, hogy a csalók is annál az asztalnál ülnek a többiekkel, akik döntenek az uniós támogatások odaítéléséről. Hadházy Ákos az MTVA-ba vitte el a riportnőt, de mint korábban, ezúttal sem volt szerencséjük, senki nem állt velük szóba a vezetők közül. Ez jó alkalom volt arra is, hogy a ZDF tv a magyar médiaviszonyokról is áttekintést adjon, arról, hogy több mint 500 médiacég összpontosul Liszkay Gábor kezében. Az oknyomozó riporter felkereste Mészáros Lőrinc cégbirodalmi központját is, egy kisebb méretű falusi házat, ahonnan elzavarták.

A brooklyni The Jeshiva World arról számol be, hogy az egykori kárpátaljai rebbe, Alex Rovt brooklyni otthonába diplomaták látogattak a magyar kormányfő megbízásából. Ott a magyar állampolgárság adományozásával jelképesen kívántak bocsánatot kérni azért, hogy a holokauszt idején nem tudtak védelmet biztosítani az akkor még kisgyerek, később munkácsi származású rebbének. Az ortodox zsidókat megszólító online folyóirat szerint „a magyar kormány példamutató az utóbbi években az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Ennek egyik legjobb példája ez a brooklyni eset is”. Tudnivaló: a hareidi zsidókat 75 évvel ezelőtt megfosztották magyar állampolgárságuktól. A cikk címe szerint a magyar kormányfővel is találkozni fog a munkácsi rebbe magyarországi látogatása alkalmával.

A katari központú, közel-keleti Al Jazeera médiamogul pénzügyi hírei közt vezető szerepet kapott az orosz Nemzetközi Befektetési Bank Budapestre költöztetése, amit a korábbról ismert minősítéssel az oroszok trójai falovának is neveznek. Az elmúlt 25 évben jó néhány ezermillió dollárnyi orosz pénz jött át a határon Európába, hol legálisan, hol pénzmosás gyanújával – zömében a Baltikumon, Máltán, Cipruson keresztül, illetve Azerbajdzsánon és Moldován keresztül.

Most Európa újabb dilemmával szembesül, hogyan válaszoljon Orbán Viktor legújabb húzására? Márpedig átvilágítani sem tudják, mert Magyarország apró tulajdonhányadot szerzett benne. Király Júlia úgy nyilatkozott, hogy ez a lépés Orbán részéről az oroszoknak tett – inkább politikai, mind gazdasági – gesztusként értékelhető. Tükrözi a kelet-európai országok stratégiai szemléletváltását a Nyugat gyengülésével védekezve.

A Jaltán rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon a szélsőjobbos tömbök, pártok, mozgalmak találkoztak a hétvégén, és ez alkalomból a német AfD képviseletében Gunnar Lindemann azt a reményét fejezte ki a Szputnyik orosz kormányzati hírportálnak, hogy Orbán és pártja csatlakozik a Salvini vezette populisták családjához – erre az UrduPoint pakisztáni portálon bukkantunk rá. Orbán hivatalosan ennek semmi jelét nem adta ugyan, de Kövér László Salvinivel folytatott megbeszélése találgatásokra adott okot. Egyébiránt a fórum résztvevői adók, vámok és határok nélküli Európát akarnak, miközben a nemzeti szuverenitáson alapuló döntéshozatali mechanizmust hirdették meg.