Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. június 16. Az év 167. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737623. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Akadémiai borvetélkedő: 7, 14, 48, 142…

Akadémiai borvetélkedő: 7, 14, 48, 142…
Elek Lenke

Ötödik szám nem volt, tehát korántsem lottóról van szó, hanem: immár tizedik éve, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kiosztja a legjobb boroknak ítélt érmeket. Amint arról Freund Tamás, az MTA alelnöke beszámolt, éppen tíz éve annak, hogy egyszer vendégül látott külföldi kollégákat, és az MTA éttermében, és meglepve tapasztalta, milyen csapnivaló az ottani borválaszték.

Akkor néhány kollégájával együtt elhatározta, hogy borversenyt kezdeményez. A vetélkedő azóta itthon az egyik rangot adó borminőségi megmérettetés. – Freund Tamás és a Magyar Borakadémia alelnöke, Niszkács Miklós ma adta át a legjobbaknak járó kitüntetéseket Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Ahogy Freund Tamás fogalmazott, a borok tudósai ezúttal a tudományok borát, sőt rangos választékát hozták létre, amely minden évben más, hiszen nem mindig ugyanazok jelentkeznek a versenyre, és persze az évjáratok, a fajták is változnak.

Főleg ismerős borászatok, nagy nevek lettek az idei legjobbak, mint a Koch, a Tornai, a Frittmann vagy Kamocsay… Alig néhány éves munkásságot felmutató borászat is szerepelt a legjobbak között, mint a Villa Pátzay.

Ma már megkülönböztetnek közép és felső kategóriás nedűt. Az idén 7 bortípusban, 14 borvidék 48 pincészetének 142 bora „állt rajthoz.”

Kevés volt a kékfrankos és a kadarka a nevezett borok között és a hazai tradicionális házasítás, a bikavér is. Viszonylag ugyancsak kevés volt a benevezett aszú.

Néhány a nagy aranyérmesek közül: a fehérborok felső kategóriájában a Hilltop Pincészet Hilltop Premium Pinot Gris 2017, desszertborban a Füleky Pincészet Tokaji aszú 6 puttonyos 2013, vörösborban a Koch Borászat Villányi Csanád Cuveé 2012 nevű bora győzött.