Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa-napi fesztivál a budapesti Szabadság téren

Európa-napi fesztivál a budapesti Szabadság téren
Infovilág

Az idén is a Szabadság tér fogadja be a budapesti Európa-napot. Vasárnap, május 12-én az egész napos, ingyenes fesztivál családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel, fejtörővel, a hagyományos Európa-napi futóversennyel, valamint európai uniós információs standokkal várja a látogatókat. A rendezvény igyekszik felhívni a figyelmet a két héttel később esedékes európai parlamenti választásokra is.
 
A családi fesztiválon az érdeklődőket tájékoztatják az Európai Unió céljairól és tevékenységéről, valamint a május 26-i európai parlamenti választások tétjéről. Az európai béke és egység ünnepére a szervezők 15 kilométeres futóversennyel, valamint változatos családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel és EU-s játékokkal is készülnek. Az EU-s fejtörőt megoldók kétszemélyes, négynapos utat nyerhetnek az olaszországi Bariba, ahonnan ellátogathatnak az idei európai kulturális fővárosba, Materába.
 
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője tudósítónknakelmondta: „Az idén ünnepeljük Magyarország EU-tagságának 15. évfordulóját. Másfél évtizede vagyunk tagjai ennek a közösségnek, amelyben közösen döntünk arról, milyen Európában akarunk élni. Immár 15 éve élvezzük mi, magyarok is a szabad utazás vagy éppen a külföldi tanulás lehetőségeit. Az egységes piacnak köszönhetően bekapcsolódtunk Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, és mindannyian látjuk, mi minden épült fel és újult meg Magyarországon az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban”.
 
Az Európai Unió támogatottsága egyre növekszik Európában, jelenleg 35 éves rekordon áll. Az európai unió polgárainak – a tavalyi Eurobarometer-felmérés szerint – 62 százaléka gondolja úgy, hogy országának hasznos az EU-tagság, és 1983 óta ez a legmagasabb arány.
 
Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője utalt arra, hogy a legutóbbi Eurobarometer-felmérés alapján a magyarok mintegy háromnegyede szerint hazánk profitál az európai uniós tagságból.
 
A szervezők kiemelték: az Európa-napi rendezvény fő célja, hogy közelebb hozza Európát a magyarokhoz. Minél többen legyenek tisztában azzal, hogy uniós polgárként milyen jogaik, lehetőségeik vannak Európában, például az utazással, a külföldi tanulással vagy a biztonságos európai uniós munkavállalással kapcsolatban.
 
Az idén különösen fontos, hogy a május 26-ai európai választásokkal kapcsolatban minél szélesebb körben tájékoztassuk az embereket – mondta Lővei Andrea, és hozzátette: ez az idei Európa-napon is hangsúlyosan megjelenik majd. Az európai parlamenti választások lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek. Fontos, hogy megértsük: együtt döntünk arról, ami az unió egészében történik, hiszen a közvetlenül megválasztott európai képviselők a mi »hangjaink« az Európai Unióban.
 

Európa-nap: május 12., Budapest
 
Az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszternek az európai együttműködést felvázoló 1950. május 9-i nyilatkozatára emlékeznek. Ez a történelmi beszéd teremtette meg az Európai Unió alapjait. Az évforduló alkalmából a brüsszeli és a strasbourgi székhelyű uniós intézmények megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, a tagországokban pedig a helyi uniós irodák készülnek gazdag programmal az ünnepre.
 
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Europe Direct tájékoztató hálózat által szervezett, egész napos ingyenes családi fesztiválon változatos családi programok szórakoztatnak minden korosztályt: lesz bábjáték, mesesátor, ugrálóvár, zenél az Iszkiri gyerekzenekar, délután az Elefánt zenekar ad koncertet. Fellép Varró Dani és Radványi Balázs, énekel Szeder, valamint Bérczesi Róbert. Az Európa-nap visszatérő előadója Péterfy Bori & Love Band; kettejük esti koncertje zárja a programsorozatot.
 
A hazánk 15 éves uniós tagságát jelképező „15 év – 15 kilométer” elnevezésű Európa-napi futóversenyre az idén is 4000 résztvevőt várnak. A Szabadság térről induló – Budapest emblematikus épületeit érintő útvonalon elhaladó – és a térre visszaérkező versenyt váltóban is lehet teljesíteni.

További információ a budapesti és vidéki Európa-napi eseményekről, tessék kattintani!