Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megállíthatatlan drágulás

Megállíthatatlan drágulás Megállíthatatlan drágulás Megállíthatatlan drágulás
(Tudósítónktól)

Magasra nőtt az ingatlan-adásvételek száma, emellett egyre növekszenek az árak is – derül ki Duna House szerkesztőségünknek eljuttatott áprilisi jelentéséből. Az év harmadához érkezve az országosan értékesített ingatlanok száma meghaladta az 50 ezret. Budapesten az ingatlanok jó része négyzetméterenként 800 ezer forintnál drágábban kelt el. Az értékesítési idő is tovább rövidült a legtöbb esetben, ám a pesti belvárosi téglaingatlanok és a nyugat-magyarországi panellakások eladásához több időre volt szükség, mint egy évvel azelőtt.

A keresleti index az éves irányzatoknak megfelelően csökken ugyan, értéke mégis az ilyenkor szokásos felett maradt áprilisban is, és ezt a trendet vélhetően a következő hónapokban is megtartja majd. A pesti XIII. kerület népszerűségét ezúttal sem sikerült megtörni, de további négy kerület iránt is 15 százalék fölé kúszott az érdeklődés. Ezek jellemzően központi és belvároshoz közeli területek voltak.

A vevők jellemzően a fiatalabb és a középkorú korcsoportokból kerültek ki, ám az eladók körében nagyobb szerephez jutott az idősebb korosztály is, elsősorban vidéken. A Duna House Barométer áprilisi elemzése itt érhető el

Lakásbuboréktól tart az MNB

Az MNB szerint túlfűtötté vált a budapesti ingatlanpiac, amely magával ránthatja az országos piacot is. Tavaly az egész évet tekintve erős kereslet mellett látványosan nőttek a lakásárak, az évet tekintve országosan 15,2 százalékkal, Budapesten pedig 22,9 százalékkal, ezzel a fővárosban emelkedett a túlértékeltség kockázata, azaz az árak meghaladják a makrogazdasági fundamentumok által indokoltat – írták.