Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 22. Az év 203. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737659. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Nincs demokrácia, sem sajtószabadság, Orbán elcsalta a választásokat”

„Nincs demokrácia, sem sajtószabadság, Orbán elcsalta a választásokat” „Nincs demokrácia, sem sajtószabadság, Orbán elcsalta a választásokat”

Harmadik napja árasztja el a nemzetközi sajtót a Trump–Orbán-találkozó híre. A The Hill elemzője szerint Trump kiválóan elszórakoztatja majd a magyar kormányfőt, aki kis híján két évtizedes várakozás után teheti be a lábát az Ovális Irodába. 

A cikk végigvezeti, hogy az antikommunista világnézettől és retorikától miként jutott el Orbán az oroszbarát és autokrata kormányzásáig. Kitér a bukásra is, a 2002-i vereségre, amelynek okát a szerző kimondottan abban látja, hogy már akkor korrupcióba süllyedt Orbán Viktor. Arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben eltűri az antiszemita kilengéseket, aközben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egyik legjobb barátjának tartja. Orbán viszont sokkal előrébb tart, van mit tanulnia tőle Trumpnak! Mert Trump például még nem tudta a nemzeti bankot, a kincstárat az ellenőrzése alá vonni, sem a törvényhozást, amiről ő csak álmodik, azt Orbán már megcsinálta, azaz kasztrálta a parlamentet – fogalmaz a cikk. Orbánnak semmi keresnivalója nem lenne ugyan a Fehér Házban, hiszen antidemokrata s egyben autokrata is, de úgy szerelembe fognak esni egymással a találkozón, hogy utána Trump egészen biztos azzal fog előjönni, hogy Orbán Európa – ha nem az egész világ – egyik legkedvesebb államférfija.

A konzervatív The Washington Timesban April H. Foley, hazánkban akkreditált volt amerikai nagykövet írt véleménycikket, amelyben az előző amerikai kormányzat politikáját kritizálja, azt állítva, beavatkozott a magyar belügyekbe. A mostani kormányzat külpolitikai irányt váltott, véget vet az egy évtizede tartó, Magyarországot elszigetelő, megbukott politikának, s ennek szellemében kerül sor Orbán Viktor mai látogatására a Fehér Házban. Foley helyesli, hogy Trumpék szakítanak az orosz kapcsolatokat újjáépíteni hivatott kormányzati próbálkozásokkal, és ehelyett Magyarország irányába fordul, s ezen belül is az amerikai–magyar viszonyok gerincét alkotó katonai együttműködés megerősítésre koncentrál. Ennek részét alkotja a nemrég aláírt „védelmi együttműködési megállapodás”, amely szavatolja az amerikai katonák szabad csapatmozgását hazánk területén. Stratégiai céljainak megfelelően korszerűsíteni fogja haditechnikáját, az LNG-megállapodás várhatóan az oroszoktól való energiafüggőséget csökkenti Románián és Horvátországon keresztül. Az „Egy övezet, egy út” megítélésében Foley kritikus, de a Washington és Budapest között csaknem havonta ingázó Szijjártó Péternél jó kezekben van a kereskedelmi diplomácia. A mai találkozó hatalmas lépés a két ország viszonyában – zárja cikkét a volt amerikai nagykövet.

A Pulitzer-díjas Anne Applebaum ennek az ellenkezőjét állítja az amerikai közszolgálati rádiónak adott interjújában. A Fehér Ház tekintélyének árt Orbán meghívása, mert a magyar kormányfő véget vetett a demokráciának – fogalmaz egyenesen –, véget vetett a független médiának, szélsőjobbos retorikát alkalmaz migráns- kérdésben, elcsalta a választásokat és nem hagyott mozgásteret az ellenzéki pártoknak. Putyin kottájából játszik, hogy minél tovább hatalmon maradhasson. Trumpról is lehúzza a vizes lepedőt: az Európában tapasztalható szélsőjobbos és populista politikusokhoz hasonlítja. A demokrácia egykori csillaga  a Trump-érában leáldozott – fogalmazott a politológus az NPR amerikai közszolgálati rádióban.

A Hot Air konzervatív amerikai portál ugyan és alapvetően Obamát bíráló írásai tették ismertté, most azonban Orbán Viktort kritizálja migrációs politikája okán. Azt írja, hogy Európában ő lett a leghangosabb ellenkezője az uniós migrációs politikának, holott az egyetlen ország, ahová szinte senki sem akar bevándorolni. A cikk Orbán januári beszédéből idéz, amikor azt a várható drámát festette fel, hogy 2030-ra 448 millió afrikai bevándorló árasztja majd el Európát, épp annyi ember, ahányan a Brexit után maradnak Európában. Pár napra rá Angela Merkel is hozzátette a magáét, kijelentve, hogy aki a menekültek több mint 10%-át befogadja, az formálhat csak jogot az uniós irányvonalak meghatározására. És most ugyebár erősen kifele áll Orbánék szekerének a rúdja az Európai Néppártból. A véleménycikk szerint nem fogja megállni a helyét Orbán azon reménye, hogy azok az országok lesznek igazán versenyképesek egy évtized múlva, ahová nem engedtek be migránsokat. Mértékadó elemzések szerint az lesz igazi versenyelőnyben, ahol a bevándorlók feltöltik a hiányzó munkahelyeket. Már látszik, Európa hihetetlen megosztott lesz 10 év múlva. 

Címkék