Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dominik helyett robot ül az iskolában

Dominik helyett robot ül az iskolában
EuroCommPR*Bécs

Betegsége miatt Dominik több mint egy éve nem járhat iskolába. azért, hogy ne maradjon le a tanulásban, egy 30 centis robot, AV1 ül helyette a tanórákon. Így Dominik nemcsak az órákba tud aktívan bekapcsolódni, de az osztálytársaival sem veszíti el a kapcsolatot. (Képek: Estera Kluczenko)

Egy különleges diák, egy 30 centis robot is jár az osztrák főváros egyik általános iskolájába, a Volksschule Neilreichgasséba. Az AV1 névre hallgató robot az egyik tanulót, Dominikot helyettesíti, aki súlyos betegsége miatt több mint egy éve nem járhat iskolába. Azért, hogy ne maradjon le a tanulásban, egy államilag finanszírozott házitanító foglalkozik vele, a kis robot révén pedig most már aktívan részt is tud venni az órákon. Jelentkezik, ha tudja a választ, felszólítja a tanár vagy beszélget az osztálytársaival.

Dominik egy tábla-számítógép segítségével követi az órákat, amelyre a robotot irányító programot telepítették. A kis robot, AV1 a norvég No Isolation nevű kezdő vállalkozás szakembereinek a  fejlesztése, amelynek az a célja, hogy digitális termékeik segítségével azok az emberek is aktív tagjai lehessenek a társadalomnak, akik szabad mozgásukban valamiért korlátozottak. Ez Ausztriában például becslések szerint krónikus betegségben szenvedő mintegy 190 ezer gyereket érint.

A kis robot három hónapig lehet Dominiknál – egy EU-s támogatásnak köszönhetően. Egyelőre ugyanis még nem tudják, miként tudnák a továbbiakban AV1-et az iskolai költségvetésből finanszírozni. A robot ára ugyanis háromezer euró, amihez még havi 80 euró karbantartási és biztosítási díj járul.

Dominik osztálytársai mindenesetre azonnal megszerették AV1-et és egy percig sem idegenkedtek tőle. Annyira, hogy legutóbb még az osztálykirándulásra is el akarták vinni.