Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lemondott az osztrák alkancellár – új választás lesz Ausztriában

Lemondott az osztrák alkancellár – új választás lesz Ausztriában Lemondott az osztrák alkancellár – új választás lesz Ausztriában
Toronyi Attila

Időrendi sorrendben: Bombaként robbant tegnap este a hír: 2017 júliusában titkos videofelvétel készült Heinz-Christian Strachéről, az Osztrák Szabadságpárt vezetőjéről. Az esetet a Der Spiegel című német hírmagazin és a müncheni Süddeutsche Zeitung hozta nyilvánosságra. Orbán Viktor nemrég Budapesten baráti szeretettel fogadta a radikális jobboldali nézeteiről ismert alkancellárt, akinek politikusi pályáját derékba törte a botrány. (Egy kocka a botránnyá dagadt titkos videófelvételből: Strache az előtérben és tárgyaló partnere, az állítólag Putyin köreiből származó és ugyancsak állítólag dúsgazdag orosz nő. / A váltóképen: új választásokat követelt a Ballhausplatzon, az osztrák kormányfő hivatala előtt összegyűlt sok ezer ember. 

Egész éjjel égtek a villanyok a bécsi Ballhausplatzon álló osztrák kancellári hivatalban.

Hibázott, butaságot követett el, felelőtlenül viselkedett és elnézést kért mindenkitől Heinz-Christian Strache, aki végül ma délben lemondott alkancellári és pártvezetői funkciójától. A történet dióhéjban: csaknem két éve egy állítólagos orosz milliomosnő azzal kecsegtette a politikust, hogy mesés pénzekkel támogatja a parlamenti választási kampányban. Az FPÖ a 2017. októberi voksoláson harmadik lett, és koalícióra lépett a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP).

Strache előbb akit csak lehetett megvádolt, aztán bocsánatot kért a feleségétől, majd szépen lemondott alkancellári posztjáról és a pártjában betöltött valamennyi tisztségéről. (Kép: APA/Helmut Fohringer)

Strache a kamerák kereszttüzében beszámolt róla: a délelőtti órákban egyeztetett Kurzcal, és a kancellár elfogadta lemondását. Ugyancsak távozik posztjáról Johann Gudenus, az ÖVP parlamenti frakciójának vezetője. (Állítólag Norbert Hofer pártigazgató követi Strachét az alkancellári székben, aki folytatni kívánja az erőfeszítéseket a kormányprogram megvalósításáért. Persze, ez a feltételezés akár perceken belül megdőlhet, miután ma, szombaton 14 órára jelezte a Ballhausplatz Kurz szövetségi kancellár megszólalását.)

De mi is történt valójában a két évvel ezelőtti nyáron? A későbbi alkancellár egy pazar villában üdült a földközi-tengeri spanyol szigeten, Ibizán. Az egyik pezsgős este nem lazítással telt, hanem élénk politikai vitával. A beszélgetés résztvevői azt taglalták, hogyan lehetne majd helyzetbe hozni a vendégül látott, reménybeli orosz befektetőt az otthoni gazdasági életben, esetleg állami megbízásokkal is kistafírozni. Kaszinók működtetése került szóba, luxusszálloda eladása, autópálya-építés, sőt a nagy példányszámú napilap, a Kronen Zeitung átjátszása orosz kézre. (Az ügy egyik pikantériája, hogy még csak személyi igazolványt sem kértek az orosz nőtől, aki állította, hogy a Putyinhoz közeli körhöz tartozik.)

Strache most azt mondja: alkohol befolyás alatt állt, úgy viselkedett mint egy „tinédzser”, „macsóként” imponálni akart a vendégül látott nőnek, és emiatt – a ma déli lemondóbeszédében – a feleségétől is elnézést kért. A szerinte titkosszolgálati eszközökkel készített videó nyilvánosságra kerülését azonban „politikai merényletnek” tartja, s jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A Der Standard című osztrák napilap állítása szerint a felvétel készítői csapdát akartak állítani a szabadságpárti Strachénak, az FPÖ-ben pedig azt gyanítják, hogy video készítői most elérkezettnek látták az időt arra, hogy megbuktassák az  alkancellárt. Közben az osztrák médiában sorra szólalnak meg a gyanúba keveredett cégek, vállalkozások képviselői, és cáfolják, hogy bármiféle közük lenne a sötét üzelmekhez.

Strache és Gudenus beismerik, hogy valóban megtörtént 2017-ben a spanyolországi, hatórás beszélgetés. A videóról azonban „lemaradt”, hogy ők „szóba hozták” törvényes aggályaikat, s hogy végül is a Szabadságpárt semmiféle támogatást nem kapott az orosz milliókból. Sok alkohol folyt le a résztvevők torkán, s minthogy nem volt jelen profi tolmács, így a nyelvi korlátok miatt is sok félreértés adódhatott – idézi a Der Spiegel az alkancellárt és Gudenust, az FPÖ parlamenti frakciójának vezetőjét.

A videón ugyanakkor egyértelműen hallható, ahogyan Strache elmagyarázza az állítólagos orosz nőnek a pénz útját a pártkasszáig. Ne közvetlenül az FPÖ-nek utaljon, hanem egy alapítványnak, a számvevőszék így nem foghat gyanút. Az alapítvány neve mindamellett nem hangzik el. 

Az osztrák médiában most mégis azt is mérlegelik, milyen büntetőügyi eljárások indíthatók. Ha a számvevőszékhez nem fut be feljelentés illegális pártfinanszírozásról, akkor az intézmény nem tehet semmit. Megvesztegetésnek pedig csak az lehet alanya, aki hivatalt visel. Márpedig az adott időpontban sem Strache, sem Gudenus nem volt olyan pozícióban, hogy bármit is juttathattak volna a felkínált pénzért cserébe.

Miért éppen most, csaknem két évvel később, az uniós választások küszöbén robbant a bomba? Nyilvánvaló, hogy a (szélső)jobboldal ellenfelei lehetnek a Strache-ügy haszonélvezői. Milánóban Józan ésszel Európába elnevezéssel találkozót tartanak, amelyen Matteo Salvini mellett a földrész hasonszőrű európai politikusai lépnek a székesegyház előtt felállított színpadra. Az Osztrák Szabadságpárt EP-listájának vezetője a Heinz-Christian Strache körül kirobban botrány nyomán lemondta részvételét, a tömörülést más képviseli.

A bécsi Ballhausplatzon közben egyre nagyobb tömeg gyűlt össze vasárnap, a déli órákban új választásokat követelve és a kancellár megszólalására várva.Mi lesz a folytatás? Netán ez, a koalíció vége és új választások kiírása? (Kép: Google; "Vége" tábla a kancellári hivatal előtt a Ballhausplatzon.)

Megtekintésre ajánlott; tessék kattintani!

Az Ibiza-botrány gyakorlatilag megbénította az osztrák politikai életet. Eredetileg arról volt szó, hogy Sebastian Kurz (Osztrák Néppárt) szövetségi kancellár délután kettőkor, majd fél négykor lép a nyilvánosság elé, a legfrissebb hír szerint majd este háromnegyed nyolckor kerül sor a kormányfői állásfoglalás ismertetésére. Az évtizedekig kormányzott Osztrák Szocialista Párt (2017. november vége óta) elnöke, dr. Joy Pamela Rendi-Wagner 18:15-kor tesz nyilatkozatot. Az államfő, Alexander "Sascha" Van der Bellen 20:35-kor áll a mikrofonok és kamerák elé, hogy elmondja véleményét.

 

Rendi-Wagner, az osztrák szocialisták (SPÖ) elnök asszonya Kurz kancellárt támadja – adja tudtul a Kurier. Kora esti állásfoglalásában a politikus asszony követelte az Ibiza-botrány teljes felgöngyölítését és tisztázását. Személyesen Sebastian Kurz szövetségi kancellárt tette felelőssé az eseményekért, mert bevonta az FPÖ-t az országos politikába, a kormányba.

„Strache lemondása nem elég” – hangoztatta a szocialisták elnöke, hozzátéve: a társadalmat minden részletről tájékoztatni kell, és le kell vonni a jogi és politikai konzekvenciákat. Az ÖVP, az Osztrák Néppárt, tehát a kancellár pártja tegye világossá: tudott-e Strache és társai cselekedeteiről. Vagy kicsúszott a kezéből a koalíciós partner ellenőrzése? – kérdezte a szocialista pártelnök. Tekintettel arra, hogy a kancellár jó ideje ismeri a vitatott Ibiza-videót, érthetetlen a kormányfő habozása; nagyon rövid időn belül kellett volna reagálnia.

Rendi-Wagner röviden kitért az burgenlandi tartományi kormányzat vörös–kék koalíciójára, ugyanis Kismartonban a szocialista párt azzal az FPÖ-vel (szabadságpárttal) lépett koalícióra, amelynek országos vezetője, a most lemondott alkancellár, Strache – volt. Kérdés, hogy a történtek után Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi főnök javasolni fogja-e új választás kiírását Burgenlandban.

Végre megszólalt Kurz kancellár és bejelentette:

előrehozott választást tartanak Ausztriában

Jó egy napot kellett várni arra, hogy megszólaljon Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár, aki most viszont bejelentette, hogy a Strache-ügyet előrehozott parlamenti választásokkal kell megnyugtatóan lezárni. Az osztrák kormányfő arra törekszik, hogy az államfő (aki előreláthatólag fél kilenc után néhány perccel szólal meg) a lehető legkorábbi időpontra írja ki a választásokat.

Sok óra hosszat tartott kabinettanácsozás után jelentette be a kancellár, hogy Alexander Van der Bellen államfőnek új választások kiírását javasolja. Döntését azzal indokolta, hogy a ma még koalíciós partner szabadságpártból (FPÖ) hiányzik a (meg)változás iránti akarat. A szabadságpártiak nem hajlandók megválni Herbert Kickl belügyminisztertől, annak ellenére, hogy a kancellárt adó néppárt ezt követelte, ugyanis az Ibiza-videó készültekor (2017-ben) a miniszter az FPÖ-főtitkára volt.

Osztrák köztársasági elnök: helyre kell állítani az ország vezetése iránti bizalmat

Van der Bellen köztársasági elnök a közszolgálati televízióban foglalt állást a Strache-ügyben. A titokban készült videót az osztrákok erkölcsi érzékét sértő, szégyenletes, arcátlan képsoroknak nevezte, méltatlannak az országhoz és annak állampolgáraihoz. „Mi nem ilyenek vagyunk” – hangsúlyozta az államfő, és hozzáfűzte: az embereknek megrendült a bizalma a kormány iránt, pedig „jogunk van hozzá, hogy olyan kormányunk legyen, amelyikben megbízhatunk”. A helyzet jelenleg áttekinthetetlen, de az elnök derűlátó. Van der Bellen a bizalom visszaszerzésének kulcsát az előrehozott választásokban látja. Erről már egyeztetett is Kurz kancellárral, és hétfőn tovább folytatódnak a tárgyalások. „Kíméletlenül” tisztázni kell a történteket az illetékes hatóságoknak, de „központi szerepet” játszik a független újságírás is, amely Ausztriában – negyedik hatalmi ágként  –  eleget is tesz feladatának.