Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 20. Az év 171. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737627. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarországon választási csalás történt 2018-ban – és az idén mi lesz?

Magyarországon választási csalás történt 2018-ban – és az idén mi lesz? Magyarországon választási csalás történt 2018-ban – és az idén mi lesz?

A 2018-i parlamenti választáskor számos csalás történt az elektronikus rendszerben és megfélemlítették, megvesztegették a szavazókat, főképpen vidéken, Ukrajnából pedig átutaztatták a szavazókat Magyarországra – összegzi a Tiroler Tageszietung azt a kutatást, amelyet az Open Democracy keretében az Unhack Democracy Europe („a demokrácia vírusmentesítése”) csoport aktivistái végeztek. Hamisították a levélben érkezett szavazatokat, szavazólapok tűntek és leállt a központi szerver szoftverhiba miatt – sorolja a jelentés.

Mindez súlyos aggályokat ébreszthet –tekintettel a május 26-i uniós választásokra. A magyar kormány nem akart reagálni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Mindenesetre a cikk hozzáteszi, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelentésük szerint rendben találták a választások kimenetelét.

Az EUReporter online újság is hírt adott az Open Society/Nyílt Társadalom Alapítványoknak a választási csalásról írt jelentéséről, amely 110 online kérdőíven alapult, 50 választási biztos meginterjúvolásával, a szavazatszámlálás részletes elemzésével, ukrán, szerb, román és magyar újságokban megjelent írások összehasonlító elemzésével és a nyilvános adatok matematikai analízisével készült.

Idézi a cikk Kim Lane Scheppelet, a Princeton Egyetem alkotmányjogi professzorát is, aki szerint ezek után kétséges, hogy a 2018-i választásokat szabadnak és átláthatónak nevezhetjük-e. A részletek között megemlíti, hogy postai úton érkezett szavazatok ezrei tűntek el, miközben ezrek jöttek úgy postán, hogy fel voltak bontva. A CEU választási szakértője, Tóka Gábor szerint megkérdőjelezhető a választási eredmény, különösen pedig a Fidesz abszolút többsége.

Igencsak kényelmetlen lehet Orbán Viktor számára a Heinz-Christian Stracheről titokban készített ibizai videó- és hangfelvétel – legalábbis a Der Standard  feltételezi – arról, hogy Orbánéhoz hasonló médiabirodalmat építene korrupt csatornákon keresztül. Már csak azért is, mert két héttel ezelőtt megkülönböztetett szívélyességgel és barátsággal fogadta az osztrák szélsőjobbos alkancellárt a budai karmelita kolostorban, és a magyar kormányfő így fogalmazott: Európának az osztrák modellt kellene követnie, amiben szerinte a kancellár jobbközép pártja koalícióra lépett a karakteresen jobboldali Szabadság Párttal. (A világon mindenhol szélsőjobbnak tartják az utóbbit – a szerk. megj.).

Orbán így kívánt üzenni az Európai Néppártnak, ami önmagában teljesen elfogadhatatlan modell volt az EPP vezetői számára, s most a kirobbant Strache-botrány után pedig végképp. Az ibiza-szigeti luxusvillában készült 2017-i videóból kiderül például az is, hogy orbáni mintára az osztrák média 75–80%-át szeretné birtokba venni Strache méghozzá a Magyarországon stróman szerepét betöltő osztrák üzletember, Pecina segítségével, akinek aktív közreműködésével 2016-ban felszámolták a Népszabadságot.

Szintén a Tiroler Tigeszeitung közli azt, hogy a vasárnapi, rendkívüli pártkongresszuson Heinz Chtistian Strache helyére új elnököt választott a Szabadság Párt (FPÖ) Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai miniszter személyében. Tudatta azt is, hogy a mára tervezett budapesti látogatását Orbán Viktornál Hofer lemondta. Hofer szóvivője nem nyilatkozott arról, hogy lesz-e és mikor találkozó vele a későbbiekben.

Szintén egy osztrák lap, a Nachrichten gyűjtött össze reagálásokat Strache ibizai videójára. A szélsőjobboldali német testvérpárt, az AfD (Alternatíva Németországnak) egyáltalán nem kommentálta a történteket, mintha tudomása sem lett volna róla. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője szerint ismét bebizonyosodott, hogy a szélsőjobb populista pártok saját hatalmuk megtartása, növelése végett elárulni hazájuk érdekeit. Angela Merkel német kancellár a jobboldali populisták elleni összefogásra és harcra szólított fel az európai választások előtt pár nappal. Manfred Webert Zágrábban érte utol a Nachrichten, s megismételte, hogy nincs szüksége a szélsőséges és populisták szavazataira a bizottsági elnöki poszt elnyeréséhez. Ugyanakkor ő is azt hangsúlyozta, hogy olyannyira patrióták a populisták, legalábbis ők annak vallják magukat, hogy a hazájukat is képesek eladni, ha saját érdekeikről van szó. Heiko Mass német külügyminiszter Sebastian Kurz osztrák kancellárt bírálta, amiért képes volt annak idején összeállni az FPÖ-vel, amiről most bebizonyosodott, hogy a szabadság ellensége, felelőtlen politikusok, ezért a jobboldalnak élesen el kell határolódniuk tőlük.

Magyarországról Gyurcsány Ferencet idézi a lap, aki korrupt disznóként emlegette Strachét. Marine Le Pent Milánóban érte utol a hír, nem kívánta kommentálni, csupán annyit mondott, ez Ausztria belügye, ugyanakkor szerfölött érdekesnek tartja, hogy a 2017-i videó épp az uniós választások előtt pár nappal került elő.