Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 20. Az év 171. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737627. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Miénk a vár – hagyományőrző fesztivál

Miénk a vár – hagyományőrző fesztivál
(Tudósítónktól)

Érdemes pünkösdkor ellátogatni a budapesti Vajdahunyadvárba: élményekben gazdag, családi szórakozásban lesz részük a látogatóknak. A többi között Szigetvár, Eger, Visegrád, Esztergom, Sárospatak, Vaja mutatja be várait, a várakhoz kapcsolódó városokat, valamint kulturális és turisztikai programkínálatát.

A Vajdahunyadvár udvarán kézműves-vásár, középkori katonai tábor Mátyás korából, ahol fegyverek bemutatója, muskétasortűz, gyalogos párviadalok, páncél-felpróbálás, boszorkányjósda, állatsimogató kap majd helyet. A családi szórakozást a múzeum egyedi programajánlatai, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő programok, a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár, valamint játszóház teszik teljessé. Társasjátékok, középkori könyvkötés, iniciálék készítése, arcfestés, hátizsákos felfedező, planetárium várja a kicsiket, nagyokat. A korábban meghirdetett, várainkról szóló rajzverseny díjátadóját is megtartják.

Röviden a programokból: népzene, néptánc, régi zene, gyermekműsorok, diafilmek, sorsolások és várainkról készült filmek. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításán is számos történelmi érdekesség várja az érdeklődőket. A magyar haderő élőben is megjelenik: bemutatókat tart az eseményen a Magyar Honvédség.

Látványos filmen mutatkozik be a budai Várnegyedben található, hazánkban egyedülálló erődítmény, az Erdélyi bástya feltárt helyszíne. A rendezvény hagyományőrző bemutatójának középpontjában ezúttal Hunyadi Mátyás kora áll. Az igazságos Mátyás audienciát tart és megelevenednek a róla szóló mesék.

A rendezvény szervezője a Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

A fesztivál előtt, június 6-án 10 órától a Vajdahunyadvárban Budavár ostromai a középkortól 1944-1945-ig címmel tudományos történeti konferencia várja a szakembereket és a történelem iránt érdeklődő közönséget.

Valamennyi rendezvény ingyen látogatható.