Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 20. Az év 171. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737627. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pécel még megfizethető – megállíthatatlan az ingatlandrágulás

Pécel még megfizethető – megállíthatatlan az ingatlandrágulás Pécel még megfizethető – megállíthatatlan az ingatlandrágulás
(Tudósítónktól)

A budapestiekkel egyidejűleg a főváros környékén is folyamatosan emelkednek az ingatlanárak. Érdemes azonban alaposan körülnézni – tanácsolják a szakemberek ––, mert látványosa az árkülönbségek. Van, ahol az átlagos négyzetméterár már a 400 ezer forintot súrolja, miközben vannak „olcsó települések” is, ahol 250 ezerért mérik az ingatlanokat – négyzetméterenként.

A múlt évekhez hasonlóan a fővárostól északnyugatra elterülő helységekben (Budakalász, Dunabogdány, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pócsmegyer, Pomáz, Solymár, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Üröm, Visegrád) kérnek a legtöbbet házért, telekért; igaz, a nyugati „szelet” sem sokkal olcsóbb. Napjainkban Isaszeg még megfizethetőnek bizonyul, Budaörsön viszont már aranyáron adják az ingatlanokat: csaknem félmillió forintot kérnek négyzetméteréért.

A leglátványosabb drágulással a nyugati övezetben (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Páty, Telki, Tinnye, Törökbálint, Zsámbék) találkoztak a Duna House ingatlanosai: ott 2018 elejéhez mérten harmadával nőttek az árak. Hasonló mértékű volt az emelkedés a fővárostól északra is (Csomád, Csömör, Dunakeszi, Fót, Göd, Őrbottyán, Szob, Sződ, Sződliget, Vác, Vácrátót). Ötödével-negyedével drágultak az ingatlanok a déli (Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Érd, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tárnok, Tököl) és a délkeleti körzetben (Alsónémedi, Ecser, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés) is. A Budapesttől keletre lévő települések (Csömör, Gödöllő, Isaszeg, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Veresegyház) ingatlanainak árdrágulása (egyelőre!) elmarad az átlagostól, csak minimális volt az áremelkedés az utóbbi egy évben.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője a társaság maglódi irodájának megnyitásakor elmondta, hogy a fővárosi, növekvő ingatlanárak elől sokan az agglomerációba kényszerülnek, amelynek következtében a népszerű településeken is erőteljes emelkedésnek indultak az árak. Ekképpen Maglód és a délkeleti meg a keleti szektor akár az egyik nyertese is lehet a főváros közelében új otthont keresők által. Várhatóan a pesti oldal települései is elkezdenek felzárkózni a közkedvelt budai elővárosi árakhoz.”

(A szerk. megj.: ötven évvel ezelőtt Budapest kedvelt kertvárosában a mai négyzetméterár feléért [!] lehetett 80 négyzetméteres, jó állapotú családi házat körötte 800–1000 négyzetmteres kerttel vásárolni.)