Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 20. Az év 171. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737627. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zavaros kifizetések, „elázott" bizonyítékok

Zavaros kifizetések, „elázott
Infovilág

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímet viselő Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak. 

A milánói expó magyar pavilonja A 2015-i milánói képzőművészeti és építészeti világkiállítás magyar helyszíne, az Életkert fantázianevű pavilon az építészszakma ellenkezésén túl a visszaélés-gyanús költések miatt is kritikát kapott. A magyar pavilonra kiírt pályázaton a végül megvalósuló, másodikként befutott tervet Szőcs Géza kormánybiztos döntése értelmében helyezték a pályázat győztese elé. A kormány az építésre szánt 2016-i költségvetésben szereplő 2,3 milliárd forinton felül közel 2 milliárd forintot ítélt meg a programokra, majd ezt egy további 900 milliós pótköltségvetéssel is kiegészítette. Az építészek arra panaszkodtak, hogy a kivitelezéssel megbízott állami tulajdonban álló Carpathia Kft. a kifizetéseket zavaros módon több forrásból és késésekkel intézi. Építés közben derült ki, hogy a költségek visszafogása miatt a pavilon csökkentett tartalommal valósul meg. Szűk egy hónappal az expó megnyitója előtt az épület vezető tervezői elhatárolódtak a projekttől.

Az expo ideje alatt rendezett kísérőprogramokkal kapcsolatban is felmerült a visszaélés gyanúja. A Focus Media Center Kft. a „2015. évi Milánói Világkiállításra a lombard–magyar, illetve a milánói–magyar kapcsolatokról szóló 16 filmalkotás elkészítése” projektje kapott közel 60 millió forintot, ám az alkotások nem kerültek bemutatásra az expón. Hasonlóan a B.O.A. Kft.- től 8 millió forintért rendelt „multimédiás élményutak” nyomát sem látták a helyszínen járt újságírók. Az EMMI által nyilvánosságra hozott kifizetések között továbbá kétszer is szerepel Fellegi Tamás cége, az Euroatlantic Solutions, amely „honlap-tervezést és -kivitelezést” és „tartalom-menedzsmentet” is végzett, először 24 millió forintért, majd hasonló tartalommal újabb 790 millióért. Az ügyben hűtlen kezelés gyanújával az Együtt és a DK is feljelentést tett.

A világkiállítás után bejelentették az épület Magyarországra hozatalát. Ezt eleinte az olasz építőcég akadályozta arra hivatkozva, hogy a magyar állam nem fizette ki őket. A kormány döntése alapján 2016-ban rögzítették, hogy a bontásáról és újraépítéséről a Kárpátok–Alpok Zrt.-nek és Karcag önkormányzatának kell megállapodást kötnie. Erre az utólagos hasznosításra korábban biztosított 1,1 milliárd forinton felül újabb egymilliárd forintot különítettek el. 2017 februárjáig azonban még egyetlen szerződést sem kötöttek meg ezzel kapcsolatban. Fazekas Sándor, Karcag és térsége országgyűlési képviselője 2017-ben azt nyilatkozta, hogy várhatóan 2018-ban kezdődhet meg az építkezés. Az MNV 2016-i jelentéséből kiderült: a projektcég jegyzett tőkéjéből 1 milliárdot már leírtak.

https://index.hu/belfold/2015/08/24/milano_szerzodesek_szocs_geza/ https://index.hu/belfold/2017/07/28/ket_ev_kesessel_talan_megis_hazahozzak_ a_samandobot/

Új Nemzedék Központ 2016 márciusában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat 2011–14 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységével összefüggésben. A szervezet azzal indokolta tettét, hogy az iratok eláztak egy felhőszakadásban. A központ feladata eredetileg a zánkai úttörőtábor fenntartása volt, ám később több milliárd forint uniós fejlesztési támogatást kapott. Hadházy Ákos (LMP) szerint a Fidesz ifjúsági szervezetéhez közel álló Új Nemzedék Központ összesen 11 milliárd forintot költhetett ifjúságfejlesztésre. 3,3 milliárd forintot az „Ifjúság.hu a sikeres nemzedékért” című, TÁMOP-3.3.12-12-2013-0001 kódszámú kiemelt uniós projekt keretében kaptak, majd miután 2014-re 4 milliárdos mínuszba került a cég, újabb tendert nyertek az ötmilliárd forintos Új nemzedékek újratöltve programra az „átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre” kiírt EFOP-pályázaton.

A korábbi pályázatot Mihalovics Péter, a KIM akkori miniszteri biztosa, egykori Fidelitas-alelnök tervezte meg. A cégben több olyan ember dolgozott, akik Mihalovicshoz hasonlóan a Fidelitashoz köthetők. A 444.hu szerint a 3,3 milliárd összköltség ellenére az ÚNK programjából szinte semmit sem lehetett látni, ezért a kormánynak át kellett világítania az egész projektet. Hadházy adataiból kiderült, az ÚNK sokat költött projektmenedzsmentre és tanácsadásra. A megbízott cégek listáján pedig több kormányhoz közeli szereplő is felbukkant. Szerepelt rajta a KIM akkori államtitkárához köthető Nexcon Kft., de kapott egy 30 milliós megrendelést Kuna Tibor cége, a Young and Partners is. Kuna egyébként már a 2000-es évek eleje óta jóban van Mihalovics Péterrel, illetve a szintén ex-fidelitasos Szijjártó Péterrel. A politikához kötődő szereplők a munkákat gyakran hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban nyerték el.

Az ÚNK felett 2014 őszétől a Vagyonkezelő, majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Az ÁSZ feljelentése ellenére az eltűnt dokumentumokkal kapcsolatos ügyet még 2016 nyarán megszüntették. Az ÚNK továbbra is erősen támogatott szervezet, csak 2017 első felében több száz millió forint támogatást kaptak tehetséggondozásra. Emellett még 100 millió forintot a külföldön létrejött Tehetségsegítő Információs és Programpontok támogatása címén bíztak az ÚNK-ra. Emellett az ÚNK feltűnik a kormány Családbarát projektjében is, amely 6 milliárd forintos támogatást élvezett. A Programot miniszteri biztosként felügyelő Mihalovics Péter jelenleg Seszták Miklós (NFM) kabinetfőnöke, és tagja többek közt az MVM Zrt. felügyelőbizottságának.

https://blog.atlatszo.hu/2016/07/korrupcioinfo-hova-tunt-a-fidelitashoz-kotodo- uj -nemzedek-penze/

https://444.hu/2016/04/15/az-europai-bizottsag-is-figyeli-az-uj-nemzedek- kozpont-gyanus-milliardj ait