Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-költségvetés, 2021–27: a Bizottság ütemtervet kér a tagállamoktól

EU-költségvetés, 2021–27: a Bizottság ütemtervet kér a tagállamoktól
Infovilág

Az Európai Tanács június 20–21-i ülése előtt az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy az uniós állam-, illetve kormányfők tegyenek lépéseket az EU 2021–27-re vonatkozó hosszú távú költségvetéséről folytatott tárgyalások előmozdítása végett, hogy az őszig megállapodást lehessen elérni. (Nyitó képünk forrása: TheMayor.EU)

A megállapodás karnyújtásnyira van, de még sok a tennivaló. Ma közzétett közleményében a Bizottság számba veszi az eddigi eredményeket, és azonosítja, melyek azok a legfontosabb nyitott kérdések, amelyek megoldása megnyitná az utat a megállapodás gyors eléréséhez.
 
Szorít az idő, a jövőbeli uniós költségvetéssel kapcsolatos késedelmek pedig sokba kerülnek: ha nem születik idejében megállapodás, az hatással lesz a diákokra, a mezőgazdasági termelőkre, a kutatókra és mindenki másra, aki az uniós költségvetésből részesül. Az EU jelenlegi, 2014–2020i költségvetését féléves késéssel fogadták el, ami kedvezőtlen következményekkel járt sok polgár számára. A Bizottság el szeretné kerülni, hogy ez megismétlődjék, ezért felszólítja az Európai Tanácsot, hogy határozzon meg ütemtervet, és felkéri arra, hogy kezelje kiemelten az ezzel kapcsolatos munkát. A cél az, hogy ősszel megszülessék a megállapodás az EU hosszú távú költségvetéséről.
 
A Bizottság már tavaly tavasszal unió prioritásaihoz szorosan igazodó modern és kiegyensúlyozott javaslatot terjesztett elő a költségvetésre. Ennek alapján már eddig is intenzív munka folyt mind az Európai Parlamentben, mind a Tanácsban, mely számos területen eredményt hozott. A tárgyalások során széles körű támogatást kapott a Bizottság által eredetileg javasolt számos elem. Néhány kiemelten fontos politikai kérdésben további megbeszélésekre van még szükség, különös tekintettel a pénzügyi szempontokra.

Éppen ezért az Európai Tanács júniusi ülésén meg kell nyitni a politikai tárgyalások új szakaszát, fokozott hangsúlyt fektetve a pénzügyi és egyéb stratégiai kérdésekre. Csak így biztosítható, hogy időben megállapodás jöjjön létre, és az új programok 2021. január 1-jétől működhessenek.

Bizottsági közlemény: „Ütemterv az Unió 2021–27-i időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetéséről szóló megállapodáshoz”; A jövő uniós költségvetéséről szóló bizottsági weboldal

Pozsonyban kapott helyet az Európai Munkaügyi Hatóság

Ma a tagállamok úgy határoztak, hogy Pozsony lesz a székhelye az Európai Munkaügyi Hatóságnak, amely októberben kezdi meg működését. Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos üdvözölte a döntést. (Thyssen biztos nyilatkozata itt olvasható.)

Adatvédelmi rendelet: az európaiak többsége tud az új szabályokról

Egy éve kell EU-szerte alkalmazni az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR). Az évforduló alkalmából a Bizottság ma közzétette az adatvédelem témájában készített Eurobarométer-felmérést. Az eredmények azt mutatják, hogy az európaiak viszonylag jól ismerik az új adatvédelmi szabályokat és a személyes adataik védelmével kapcsolatos jogaikat, és tisztában vannak a nemzeti adatvédelmi hatóságok létezésével, amelyekhez a jogaik megsértése esetén segítségért fordulhatnak.

Magyarországon az adatokhoz való hozzáférés a legismertebb jog (57%) a megkérdezettek körében. A második helyen a közvetlen üzletszerzés céljából történő megkeresések elleni tiltakozás joga (56%), a harmadikon a téves adatok helyesbítéséhez való jog (55%), a negyediken pedig megosztva a személyes adatok törléséhez való jog (52%) és az adatok szolgáltatók közötti áthelyezésére vonatkozó jog (52%) szerepel.

Az EU-ban a válaszadók 62%-a, Magyarországon pedig 55%-a aggályosnak tartja például, hogy nem rendelkezik teljes mértékben az interneten megadott személyes adatai felett. A közösségi hálózatokon az európai használók többsége (56%) próbálta már meg módosítani személyes profiljának alapértelmezett adatvédelmi beállításait. Magyarországon csak a válaszadók 41%-a tett így.

A Bizottság ma figyelemfelhívó kampányba kezdett, arra ösztönzi a polgárokat, hogy olvassák el az adatvédelmi nyilatkozatokat, és optimalizálják adatvédelmi beállításaikat avégett, hogy mások csak az általuk megosztani kívánt adatokhoz férhessenek hozzá.
 

Az általános adatvédelmi rendeletről szóló Eurobarométer felmérésről készített jelentés; Az általános adatvédelmi rendeletről szóló Eurobarométer felmérés magyarországi eredményei; Tájékoztató: Vegye át az irányítást virtuális személyazonossága fölött!; Az általános adatvédelmi rendelet portálja – az uniós adatvédelmi szabályok 2018. évi reformja