A Bosch elkötelezett a versenyképesség mellett

A koronavírus-járvány és a gépjárműipar átalakulása kihívások elé állítja a nemzetközi vállalatcsoportot. – Tavaly 11 százalékkal nőtt a magyarországi Bosch-csoport árbevétele. Fókuszban az új technológiák és az innováció 2020-ban.

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója, miután 2020 márciusától átmenetileg csökkentette, sőt bizonyos esetekben felfüggesztette az ipari tevékenységet hazai telephelyein, most a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készül. A termelés átmeneti mérséklésével a vállalat a gépjárművek iránti kereslet – különösen Európában tapasztalható – nagymértékű csökkenésére, valamint az autógyárakban folyó termelés ezzel összefüggő leállítására reagált. A gyártási kapacitás kiegyensúlyozottsága végett a vállalatcsoport számos intézkedést vezetett be, hogy gondoskodjék munkatársai egészségének védelméről a koronavírus-járvány időszakában is.

„Ebben a kihívásokkal teli időszakban a gazdasági működőképességünk fenntartása és a munkahelyek megőrzése végett, a számunkra kulcsfontosságú szempontok figyelembevételével kell napról napra megtalálnunk az érzékeny egyensúlyt. Meg kell óvnunk munkavállalóink egészségét az üzletmenet folyamatos fenntartása mellett” – hangsúlyozta Daniel Korioth (a képen), a magyarországi Bosch csoport vezetője.Erre az évre vonatkozóan a vállalatcsoport visszafogott előrejelzést tett közzé: „A Bosch továbbra is elkötelezett Magyarország mellett: a gyártási és mérnöki tevékenységek, valamint a helyi piac és annak hosszú távú lehetőségei stratégiai fontossággal bírnak” – mondta Korioth.

Alkalmazkodunk a jelenlegi kihívásokhoz

Mivel az autóipari megrendelések világszinten számottevően csökkennek és a mobilitási technológia is paradigmaváltáson megy keresztül, a Bosch várakozásai szerint a gépjárműipar gyártási mennyisége nem fogja elérni a válság előtti értéket. A versenyképesség, a jövőre figyelő befektetések, valamint a már bejelentett fejlesztések céljából a Bosch szerkezeti változásokat hajtott végre.

„Folyamatosan elemezzük a gépjárműipari piac fejleményeit, és újratervezzük a szervezeti erőforrásokat. A munkavállalók képviselőivel történt egyeztetések figyelembevételével vizsgáljuk a Magyarország kormánya által elfogadott, a munkahelyek védelmét és a gazdaságélénkítést célzó intézkedéscsomag alkalmazhatóságát” – mondta magyarországi Bosch csoport vezetője, majd hozzátette: „Kiemelt célunk telephelyeink egyéni növekedési lehetőségeinek és a lehető legtöbb munkahely megőrzése.”

Fókuszban az új technológiák és az innováció

A nemzetközi Bosch-csoport stratégiailag kiemelt helyszíne Magyarország. Nagy befektetésekről számolhatunk be valamennyi hazai Bosch telephely esetében. A magyarországi Bosch csoport kiemelt beruházása, a Robert Bosch Kft. budapesti telephelyének bővítése folyamatos, az építkezés befejezése azonban a jelenlegi helyzet miatt várhatóan a tervezettnél későbbre tolódik. Kilencvenezer négyzetméter alapterületen bővül az autóipari fejlesztésekkel foglalkozó Budapesti Fejlesztési Központ. Várhatóan 2020 második felében készül el Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Kft. 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnoka, ahol a barkácsolóknak és kertbarátoknak gyárt vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat.

A szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. több mint 14 100 millió forintos beruházása is folytatódott. A fejlesztés egyik fontos mérföldköve, hogy befejeződött a villanybicikli-hajtómű negyedik generációjának (GEN4) gyártásához szükséges szerelősorok telepítése.

Makláron a Robert Bosch Automotive Steering Kft. ma már a világ több mint 100 gépjármű-gyártója számára szállít alkatrészeket, termékpalettája pedig folyamatosan bővül. További fejlesztéseket jelentett be a Bosch hatvani gépjármű-elektronikai telephelyén is.

A 9600 millió forintos beruházás megvalósulásával minden eddiginél fejlettebb gyártóberendezéseket telepítenek a Robert Bosch Elektronika Kft. gyárába, melynek eredményeként bővül a gyártókapacitás: a még biztonságosabb mobilitási megoldásokhoz, az energiahatékonysághoz, valamint az újgenerációs termékekkel történő hálózatba kapcsoltsághoz kíván hozzájárulni.

Magyarországnak kulcsszerepe van a Bosch jövőformálásában

A Bosch csoport Magyarországon tavaly összesen 85 000 millió forintot (261 millió eurót) fordított kutatásra és fejlesztésre. Ezen a területen a legtöbben a Budapesti Fejlesztési Központban dolgoznak; egyidejűleg Miskolcon a kéziszerszámok gyártásához kapcsolódóan, illetve a maklári autóipari vállalatnál is nőtt a fejlesztőmérnökök száma. A vállalat beruházásokra fordított összértéke 2019-ben elérte a 102 000 millió forintot (314 millió euró), amely 50 százalékkal haladja meg a 2018. évi 67 000 millió forintos (210 millió euró) beruházási értékét. A beruházások jelenleg is folytatódnak.

A Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre fontosabb, meghatározó helyszíne a Budapesti Fejlesztési Központ. A Bosch életmentő autós, a kamerákra és mesterséges intelligenciára alapozott új beltéri monitoring-rendszerének fejlesztésében, a nemzetközi munkacsoporton belül a hardveres és szoftveres megoldások területén fontos szerepet játszanak a Budapesten dolgozó mérnökök.  

A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. kormánymű-rendszereket állít elő, melyek többsége korszerű, környezetbarát, elektromos típus. Az ott gyártott haszongépjármű-kormányoszlop harmadik generációját kizárólag maklári mérnökök fejlesztették.

A mesterségesintelligencia-alkalmazások piaci volumenének bővülésében a Bosch is aktív szerepet vállal. A Budapesti Fejlesztési Központ és a hatvani autóelektronikai gyár együttműködésének egyik legfontosabb eredménye a mesterséges intelligencia alapú Big Data, amely a szenzorok gyártási tesztjei alkalmával paraméterek ezreit képes megvizsgálni. Ennek köszönhetően a belső selejtköltség, a termelékenység, a folyamatoptimalizálás és a megelőző karbantartás is hatékonyan fejleszthető.

A miskolci autóipari gyárban a mikromobilitást kiszolgáló újgenerációs e-Bike-ok gyártásának helyszínén fejlesztőmérnöki támogatást valósítottak meg: 18 magyar mérnökből álló elektromos kerékpár-fejlesztési osztályt hoztak létre.

A Bosch hazai vállalatainál fejlesztett és gyártott termékek egyben a jövő formálói is. A miskolci kéziszerszámgyár népszerű, legnagyobb számban eladott és már 15 éve gyártott terméke az IXO fúró-csavarozó. A hatodik generációs és 2019 IF Design Award nyertes változat egyik újdonsága a háromfokozatú töltésjelzés és a Micro-USB töltésének köszönhető teljes rugalmasság.

Stabilan teljesített a Bosch Magyarországon

A vállalat 2019-ben teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a nem konszolidált vállalatokét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 1 465 000 millió forintra (4503 millió euró) növelte, ami 11 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon elért konszolidált forgalma 259 000 millió forintra (796 millió euró) nőtt, ami 3 százalékos emelkedés.

„A gazdasági növekedés lassulása és az autóipari megrendelések látványos mértékű csökkenése ellenére a Bosch csoport Magyarországon 2019-ben is stabilan teljesített” – hangsúlyozta Daniel Korioth. A forgalmi adatok mellett 2019-ben a kutatás és fejlesztés, a létszám, valamint a beruházás számai is emelkedtek az előző évhez képest.

A vállalat munkavállalóinak száma 2019. december 31-ig Magyarországon 15 300-ra nőtt, közülük több mint 3000 szakember a kutatás és fejlesztés területén dolgozik.  

Bosch-kilátások 2020-ra


A koronavírus-járvány miatt a Bosch ebben az üzleti évben tetemes nemzetközi kihívásokra számít. Rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy legalább kiegyensúlyozott eredményt érjünk el – jelentette ki a Bosch csoport igazgatótanácsa a közeli múltban, a vállalat éves sajtótájékoztatóján Németországban.

A kihívások ellenére a Bosch hosszú távú stratégiai célkitűzései nem változtak: a technológiák és szolgáltatások szállítójaként folytatja nagyra törő éghajlatvédelmi céljainak teljesítését, továbbá olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyekre szükség van a fenntartható mobilitás térnyerésének támogatásához.

„Bár egy ideje más ügyek állnak a figyelem középpontjában, nem téveszthető szem elől bolygónk jövőjé” – fogalmazott Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. A vállalat teljesíti a 2020-i világméretű klímavédelmi célkitűzéseit, és világszerte mind a 400 Bosch-telephely klímasemleges lesz. A Bosch célul tűzte ki, hogy az értéklánc mentén – felső és alsó szintjein egyaránt – végzett tevékenységei 2030-ra a lehető leginkább klímasemleges módon teljesüljenek; az ide tartozó üvegházhatású gázok (Scope 3) kibocsátás-szintje várhatóan 15 százalékkal csökken. A vállalatcsoport tervei között szerepel, hogy egy új tanácsadással foglalkozó szervezetben – amely Bosch Climate Solutions néven működik majd – összevonja a több mint 1000, saját energiahatékonysági projektje során felhalmozott tapasztalatokat.

Mivel az éghajlatvédelmi intézkedések számos szektorban felgyorsítják a strukturális átalakulást, a hidrogén egyre fontosabbá válik a gépjármű-iparban és az építési technológiák esetében egyaránt. A Bosch ezért partnereivel összefogva mobil és helyhez kötött üzemanyagcellák előállításán dolgozik. Denner szerint a mobilitás esetében fontos egy olyan átfogó technológiai offenzíva, amely nemcsak az akkumulátorok és a villamos energia segítségével kíván eljutni a fenntartható mobilitásig, de figyelembe veszi a hatékony működésű belsőégésű motorokat és különösen a megújuló szintetikus üzemanyagokat, üzemanyag-cellákat.

Ahol lehet, a Bosch részt vállal a járvány megfékezésében, például az újonnan kifejlesztett Covid-19 gyorsteszttel és a Vivalytic-készülékkel. A tervek szerint a Bosch az idén egymilliónál több gyorstesztet állít elő; jövőre már akár hárommilliót is. Egyes régiókban arcmaszkokat és fertőtlenítőszereket is gyárt a Bosch, ezeket a termékeket elsősorban a vállalatcsoporton belül használják, a munkatársak egészségének védelmét szolgálva.