A legkedveltebb a nordmann-fenyő – és az árak?

A kereskedők és szakmai szövetségek által „megjósolt” idei 10–15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán akarnak spórolni: jó két ötödük 10 ezer forintnál többet is hajlandók karácsonyfára költeni. Mi több, vásárlók háromötöde a legdrágább, a nordmann fenyőfa iránt érdeklődik – derül ki agroinform.hu felméréséből.

Ezekben a napokban kezdik tömegesen árusítani a fenyőfát utcai és piaci standjaikon az alkalmi fenyőárusok. Az idei fenyőfavásár időszakát nem csupán a kétszámjegyű áremelkedés, hanem a háztartások bizonytalan anyagi helyzete is jellemzi. Így aztán kérdés, hogy mindez hogyan jelenik meg a vásárlásokban? Annyi biztos, hogy a többség nem kíván változtatni az eddigi szokásain; a válaszadók 52 százaléka, hogy miután évente egyszeri kiadásról van szó, az idén is a szokásos fajtájú és méretű fenyőt fogja megvenni. Nem egészen minden ötödik ünneplő legföljebb a fa méretén változtat, tehát a tavalyinál kisebbet vesz. Valamivel kevesebben igyekeznek az átlagosnál olcsóbb fát keresni, és még alkuval is szeretnék kompenzálni az áremelkedést. A megkérdezettek négy százaléka megfontolja, vegyen-e az idén fenyőfát.

Piaci kereskedők előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz képest idén decemberben 10-15 százalékkal emelkednek: a lucfenyőt 5 ezer forintért, az ezüstfenyőt 6.7 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli áron lehet majd megvásárolni méterenként.

A realitásokkal számolva az idén jócskán nőtt a fenyőfára szánt összeg nagysága: a tavalyihoz képest mintegy ötödével (67 százalékra) nőtt azok aránya, akik az idén 7000 forintnál többet fordítanának erre a célra, közöttük nem kevesen 10 ezer forintnál drágább fa megvásárlásától sem riadnak vissza.

A fenyőfát vásárlók körében évről-évre egyre népszerűbb a nordmann fenyő (a képen), amit tavaly (a felmérés szerint!) 54 százaléknyian választottak, az idén már 60 százalék részesíti előnyben ezt a fajtát. A lucfenyőt 22, az ezüstfenyőt 15 százalék részesíti előnyben. A többi fajtát – pl. duglászfenyő, feketefenyő – a vásárlók mindössze 3 százaléka keresi az árusoknál.

Ami a méretet illeti: 100 vevőből 60 a másfél méteresnél magasabb, a többi ennél kisebb fenyőfát szeretne venni. A gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt egyelőre még kicsi a kereslet, csak minden nyolcadik vásárló érdeklődik irántuk.

A felmérés alapján jelenleg a lakosság 25-30 százaléka díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt. A műfenyőt választók körében a környezet védelme a leggyakoribb indok (40%), és sokak véleménye: évekig használhatók, tehát kifizetődő megoldás. Ugyanakkor tudni illik, hogy a karácsonyfának ültetett fenyőfa sokkal környezetbarátibb, mint a műfenyő, bár csak egy bizonyos méretig lehet bevinni a lakásba… Termesztése hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így azoknak sem az előállítása, sem a megsemmisítése nem különösebben terheli a környezetet. Vásárlásukkal pedig nagyrészt a hazai termelőket támogatják.

Magyarországon ma 3000-3500 hektáron termesztenek fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi, a többi fenyő importból származik. Az agroinform.hu által megkeresett fenyőfatermelők többsége számára a legtöbb gondot idén az aszály okozta: a csapadékhiány és a hőhullámok látványosan károsították az ültetvényeket.