A magyarországi lakóépületek energiahatékonysága látványosan elmarad az uniós átlagtól

Az Európai Bizottság ma közzétette az energiaunió helyzetéről szóló harmadik jelentését, bemutatván: Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalommá átalakulása egyre határozottabban körvonalazódik. Bár az energiatermelésben bekövetkező világméretű változások nagy kihívások elé állítják Európát, de ez egyben soha nem visszatérő lehetőség arra, hogy földrészünk megerősítse globális vezető szerepét a tiszta energiákra átállásban.

A mai jelentés áttekinti az energiaunió helyzetéről szóló második jelentés 2017. februári közzététele óta elért eredményeket, és egyben előretekint a következő évre. Az idén megtett lépéseknek köszönhetően az EU jó ütemben halad afelé, hogy megvalósítsa energiaunió-kezdeményezését, és ezzel párhuzamosan eredményeket érjen el a munkahelyek létrehozásában, a növekedésben és a beruházásban. A megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a tiszta energiákkal kapcsolatos innováció tekintetében megfogalmazott ambiciózus célok, valamint a megfelelő árjelzések alapján működő piac segítik, hogy kedvező környezet alakuljon ki az egész uniós gazdaság korszerűsítésére irányuló beruházások számára.

A Magyarországra vonatkozó országjelentés a többi között megállapítja, hogy a magyarországi lakóépületek energiahatékonysága látványosan elmarad az uniós átlagtól, a közlekedés széndioxid-kibocsátása több mint másfélszeresére nőtt 1990 óta, ezzel együtt az egy személyre jutó üvegházgáz-kibocsátás Magyarországon sokkal alacsonyabb, mint az unió egészében. További információ és részletes megállapítások a Magyarországra vonatkozó országjelentésben találhatók.


A ma elfogadott dokumentumok:

  • Az energiaunió helyzetéről szóló harmadik jelentés, a 28 tagállam energiaunióval kapcsolatos adatlapja
  • A közös érdekű projektek harmadik listája
  • Az infrastruktúrával kapcsolatos közlemény (a villamosenergia-hálózatok 15%-os összekapcsolási arányának megvalósítása)
  • Energiahatékonysági eredményjelentés
  • Jelentés az európai szén-dioxid-piac működéséről
  • Jelentés a Polgármesterek Szövetségéről
  • Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése a tendenciákról és az előrejelzésekről
  • Tanulmány a lakóhelyükön energiát termelőkről és egyben fogyasztókról

A teljes közlemény itt olvashatóAz energiaunió helyzetéről szóló harmadik jelentés; Magyarországra vonatkozó országjelentésTájékoztató: Kérdések és válaszok a közös érdekű energetikai projektekkel és a villamosenergia-hálózatok összekapcsolási arányára vonatkozóan kitűzött célokkal kapcsolatban.

Az Európai Bizottság nyilatkozata a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Holnap, november 25-én lesz a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Az Európai Bizottság – amely tavaly kezdeményezte a „Mondj nemet! Állítsuk meg a nők elleni erőszakot!” kampányt – nyilatkozatot adott ki:
 
„A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmával még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az erőszaknak most véget kell vetni.
 
A nők és lányok még mindig naponta esnek erőszak áldozatául, az Európai Unión belül és kívül egyaránt. Az emberi jogok e megsértése mindent átható jellegű, és a legváltozatosabb formákban jelentkezik: szociális háttértől függetlenül fordul elő, akár otthon, akár a munkahelyen, az iskolában, az utcán, sportolás közben vagy online. Korlátozza, hogy a nők és lányok a társdalom valamennyi színterén – a politikai, a kulturális, a társadalmi és a gazdasági életben – teljes körűen részt vegyenek.
 
Európában háromból egy nőt már ért fizikai és/vagy nemi erőszak. Az EU-n belül az emberkereskedelem áldozatainak 80%-a nő. A fejlődő országokban minden harmadik lányt 18 éves kora előtt adnak férjhez. […]
 
Ahhoz, hogy e nemi alapú erőszakot egyszer s mindenkorra megszüntessük, javítanunk kell az oktatást és a jogalkotást, valamint meg kell változtatnunk a társadalmi normákat. A 2017. évet a nők és lányok ellen elkövetett erőszak valamennyi – akár a közéletben, akár a privát szférában jelentkező – formájának felszámolására irányuló európai fellépésnek szenteltük. Többek között ügyvédeket, orvosokat, tanárokat és rendőröket képezünk ki az áldozatok támogatására és a nemi alapú erőszak megelőzésére, az NGO-knak nyújtott uniós pénzügyi támogatásnak köszönhetően. Határainkon túl, az Egyesült Nemzetekkel együttműködésben elindítottuk a Reflektorfény kezdeményezést, eddig példa nélküli, 500 millió euró összegű induló beruházással. […]
 
Az Európai Unió továbbra is a rendelkezésére álló összes eszközzel fáradhatatlanul azon fog munkálkodni, hogy megszüntesse a nők és lányok ellen elkövetett erőszakot, és hogy az már a múlté legyen.”
 
A teljes nyilatkozat itt olvashatóKérdések és válaszok2017: egy év koncentrált fellépés a nők ellen elkövetett erőszak leküzdéséreAz EU és az ENSZ közös fellépése a nők és a lányok elleni erőszak felszámolásáért