A nagy monetáris cicaharc

(Kárpáti Iván jegyzete) Hosszas előadásban ostorozta a kormány gazdaságpolitikáját, egyben lesújtó jövőképet vázolt a minap Orbán Viktor egykori jobbkeze, a Nagy Magyar Víziók mestere, az unortodox gazdaságpolitika atyja, a jegybank vezetője, Matolcsy György.

Az persze csak nálunk számít megrendítőnek, ha a monetáris politika irányítója nyilvánosan megállapítja, amit egy elsőéves közgazdász, vagy csak egy tájékozottabb hírfogyasztó már régen lát: ez a gazdaságpolitika a szakadékba vezet, hosszú kínlódásra ítél minket. Persze Matolcsy nem tért ki a saját felelősségére, hogy mást ne említsünk, a forint árfolyamára és a hiteltelen kamatpolitikára.

Mindezek mögött, persze, ott van a sajátos orbáni hatalomgyakorlás következménye. Emberei próbálnak egymás ellenében helyezkedni, érdeket érvényesíteni, aminek a következményeit láthatjuk. Varga Mihály, Nagy Márton és Matolcsy György cicaharcából formálódik a magyar gazdaság. Remek! Persze, a kormányközeli sajtó rögtön megszellőztette, hogy Matolcsy azért durcás, mert lepattant a kormánypártokról az a szerény kívánsága, hogy élete végéig maradhasson az MNB elnöke.

Valóban, még nincs minden sarkon aranyozott parkettából készült csodaszarvas.