A Pannon Egyetemé a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték

Ma együttműködési megállapodást kötött a veszprémi Pannon Egyetem az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK): a nemzeti könyvtár szakmai támogatást nyújt az egyetem muzeális különgyűjteményének gondozásához. Bemutatták továbbá a Pannon Egyetemért Alapítvány által megvásárolt Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékot.

Felbecsülhetetlen eszmei értékű irodalmi hagyatékot vásárolt a nyáron a Pannon Egyetemért Alapítvány. A hagyaték Csáth Géza és a Kosztolányi család személyes és irodalmi hagyatékából, összesen 1049 tételből áll, és többek között kéziratos és gépiratos naplójegyzeteket, személyes feljegyzéseket, irodalmi tárgyú vázlatokat, leveleket, gépiratokat, novellákat, kéziratokat, műfordításokat, visszaemlékezéseket, irodalmi és zenei kritikákat, családi feljegyzéseket, valamint fotográfiákat tartalmaz. A megvásárolt dokumentumegyüttest a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán működő Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont gondozza.

Mindezek mellett a Pannon Egyetem különgyűjteményt hozott létre a múlt évek során adományozás révén az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont gondozásába jutott, ritka és értékes muzeális könyvekből, egyéb könyvtári dokumentumokból, ami tartalmazza a többi között Lőrincze Lajos (1915–1993) nyelvész és Halász Előd (1920–1997) germanista professzor, a Magyar–német és a Német–magyar szótár megalkotójának hagyatékát is. A bibliotéka értékes kötete például Batsányi Jánosnak a magyar tudósokhoz írt munkája 1821-ből és a Magyar Tudós Társaság 1838-i kiadású tájszótára. Érdemes kiemelni az olyan francia klasszikusok, mint Voltaire, Corneille, Racine, Hugo, Stendhal, Rousseau, Maupassant, Flaubert és Balzac szemet gyönyörködtető életműkiadásának a példányait is.

A rendkívüli értéket képviselő gyűjteményt a veszprémi szakemberek az Országos Széchényi Könyvtár segítségével dolgozzák fel. Az erre vonatkozó együttműködési megállapodást Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár és Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója írta alá.