A salátával autógumit is tálalnak

Az eső, a szél és a trágyaként használt szennyvíziszap az utakon közlekedő járművek kerekéről lemorzsolódó apró műanyag részecskéket juttat a szántóföldek felső talajrétegébe. A műanyagokban lévő mérgező adalékanyagok a talajban lassan kioldódnak, az ott fejlődő-növő növények pedig felszívják őket – ezt sikerült most labóratóriumi körülmények között bebizonyítaniuk a Bécsi Egyetem kutatóinak. (A nyitó képhez: a saláta felszívja az autógumiról lemorzsolódó műanyag részecskékből kioldódó mérgező anyagokat © Uni Wien / Gabriel Sigmund)

Kutatásuk eredménye az Environmental Science & Technology című folyóiratban jelent meg, és kiderül belőle, hogy az ilyen helyekről származó növények veszélyesek lehetnek az őket elfogyasztó emberek egészségére.

A Bécsi Egyetem kutatója, Thilo Hofmann és csapata a vizsgálataiból már tudta, hogy az utakon közlekedő járművek kerekéről apró műanyag szemcsék morzsolódnak le – lakosonként nagyjából évi 1 kilogramm. Ezek a szél, a csapadék és a trágyaként használt szennyvíziszap segítségével a szántóföldekre jutnak, ahol kioldódnak belőlük a rendszerint mérgező adalékanyagok és a talaj felső rétegébe jutnak. A kutató és csapata most azt vizsgálta, hogy vajon felszívódnak-e az ilyen körülmények között növő növényekbe ezek a káros anyagok.

Vizsgálataik során a kutatók az autógumi-gyártás közben használt ötféle adalékanyagot adtak salátanövények táptalajához. Közülük az egyik a 6PPD nevű vegyület volt, amit Amerikában lazacok tömeges pusztulásával hoztak összefüggésbe. „A vizsgálatok közben kiderült, hogy a salátanövények az általunk vizsgált összes vegyi anyagot a gyökereiken keresztül felszívták és a leveleikben elraktározták” – számolt be megfigyeléseikről Thilo Hofmann.

„A növények nemcsak felszívták, de fel is dolgozták ezeket az anyagokat és olyan vegyületeket hoztak létre belőlük, amelyeket eddig senki sem írt le. Mivel nem tudjuk, mennyire mérgezőek ezek az anyagok, meghatározhatatlan veszélyt jelentenek az egészségre” – folytatja Thorsten Hüffler a tanulmány egyik szerzője. „A növényekben talált anyagcsere-termékek viszonylag stabilak, így feltételezésünk szerint még akkor is a levelekben vannak, amikor a salátát a tányérra rakják. Az emberi szervezetben viszont az ilyen kötések nagyon gyorsan felbomlanak. Vagyis: ha bárki elfogyaszt egy ilyen anyagokkal szennyezett salátát, azok gyorsan az emberi szervezetbe jutnak.”

A kutatócsoport egy következő lépésben azt vizsgálja majd, hogy miként játszódik le ez a folyamat a természetes talajokban. Szeretnék még jobban megérteni, miként és milyen mennyiségben oldódnak ki az adalékanyagok a mikro-műanyagokból, illetve hogyan viselkednek hosszú távon a káros anyagok a talajban.

A CleanDanube-Projekttel együttműködésben azt is vizsgálják, milyen koncentrációban vannak jelen ezek a szennyező vegyületek a Duna mentén. (A képen: saláta tápoldatban.)