A támogatókat támogatják az önkéntes coachok

A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) magyar tagozatának önkéntesei ötödik alkalommal az idén ajánlották fel támogatásukat olyan szervezeteknek, amelyek amúgy nem tudnának igénybe venni egy ilyen költséges szakmai segítséget; a magyar szövetség 37 önkéntese 37 civil szervezeti vezetőt és munkatársat fog ebben az évben coacholni.

A coaching szakma már nem olyan ismeretlen Magyarországon, mint pár éve volt. A nagyvilágban pedig a legjobban működő cégek egyike sincs meg már e nélkül az egyre fejlődő tudás nélkül. Egy év alatt 2,5 milliárd dollárt költenek a világ nagy vállalatai a coachingra, amelyet hatásosabbnak tartanak már sokfelé, mint a tanácsadást vagy tréningeket. A coaching – egy nemzetközi felmérés szerint – az informatika után a második leggyorsabban növekvő ágazat.

Magyarországon mintegy ezren folytatják ezt a szakmát. A legnagyobb nemzetközi szervezet, az International Coach Federation (ICF) magyar tagozata, amely pár éve még csak hat tagot számlált, már több mint 150 tagú, és nemzetközi minősítéssel is több mint 50-en rendelkeznek.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány képviselője beszél, jeltolmács fordítja és a program vezetője Van der Meer Gabreilla figyeli.

A Malév csődje után kezdték meg az önkéntes coachok a bajba jutottak támogatását. Olyan eredményes volt a program, hogy az önkéntesek azóta minden évben választottak egy-egy területet, ahol segíthettek. Tavaly az egészségügy volt a középpontban, és a civil szervezetek; több mint húsz szervezetet támogattak. A folyamatban részt vevők mintegy 90 százaléka tartotta kiválónak vagy jónak a coachingot, és ismételné meg újra. A hazai tagozat önkéntesei már kétszer nyertek el nemzetközi elismerést.

Az idén – a korábbiakhoz hasonlóan – a MagNet Bank civileket segítő központjában szervezték meg a rapid randinak nevezett találkozót. Most 37 önkéntes jött el, és éppen 37-en képviseltek különféle civil szervezeteket. A többi között ott volt a Magyar Rákellenes Liga, az SOS Gyermekfalu, a Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete, a Gyermekmédia Egyesület, a Transalap, a transzplantációs betegeket támogató alapítvány és az Utcáról a Lakásba Egyesület, amely a hajléktalanokat segíti bérlakáshoz jutni. Részt vesz a programban a Lépjünk, hogy léphessenek!, amely sérült gyerekek családjait segíti, a Hintalovon Alapítvány a gyerekek jogait védi, a Gézengúz Alapítvány koraszülött vagy sérült gyerekeknek ad szakmai támogatást, a Kompánia Alapítvány a csepeli hátrányos helyzetű gyerekeknek tart fenn tanodát.

A rapid randi módszere igen sajátos és hatásos. Mindenki mindenkivel beszél 2-3 percet. A coachok tapasztalatai alkalmasak arra, hogy kérdéseikkel ilyen rövid idő alatt is belekóstoljanak a problémákba, és azok is rá tudnak hangolódni a lényegre, akiknek a támogatásra van szükségük. A találkozó végére minden jelentkező kiválaszthatta a számara legszimpatikusabb coachokat, és így mindenkinek olyan partner jutott, akivel szívesen működik együtt.

Az előző években szerzett tapasztalatai alapján az Egy csepp figyelem, a cukorbetegek érdekeit védő szervezet képviselője beszélt igen lelkesen arról, mennyivel eredményesebben tudja folytatni a munkáját és az életét is, amióta részt vett a coaching folyamatban.