A Visegrádi Négyekbe tartanak osztrákok?

E heti fejtörőkérdésünk – Ön szerint mennyivel nőtt a jobboldali populista pártok politikai képviselete Európában az elmúlt 10 évben: 15, 75, 110 vagy 220%-kal? – kérdezte Fareed Zakaria politikai elemző-műsorvezető a CNN-ből ismert GPS politikai show műsorában.  A kérdés nyilván el sem hangzott volna, ha nem sejtjük, hogy a válasz megdöbbentő.

Igen, 220 százalékkal nőtt/erősödött meg Európában a jobboldal, s Fareed Zakaria a műsorában mindössze egy adatot mondott és emelt ki az összes közül: Orbán és kormánya, valamint a Jobbik együttesen 65%-ot tesz ki a magyarországi politikai palettán.

A Süddeutche Zeitung elemzésében az osztrák kormánykoalícióról ad háttérinfókat, amelyek szerint az alkancellár, a koalíciós partnerként kormányba bejutott Szabadság Párt vezetője, Heinz-Christian Strache azt ígérte, hogy országát bevezeti a Visegrádi Négyek csoportjába. Mindez azért is érdekes, mert Sebastian Kurz kancellár az unió melletti elköteleződésről beszélt, és a Bécs közeli Kahlenbergen tartott koalíciós tárgyalások végeztével az osztrák és az uniós zászlót tűzték ki. A cikk egyébként a Kérdőjel Európa számára címet kapta.

Legyen vége az Európai Uniónak! – követelte az európai szélsőjobb vezetői részvételével tartott hétvégi prágai fórumon mások között a holland Geert Wilders, aki nem győzte dicsérni a magyarokat, a cseheket, a lengyeleket rendíthetetlen kvótaellenes politikájuk miatt – számolt be a Die Presse. Örvendezett Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője is, hogy tagjaik között tudhatják az osztrák Szabadság Pártot is. A cseh képviselő a muzulmánok gyarmatosításáról beszélt előadásában. A rendezvény épülete előtt tüntetők jelentek meg, de alig pár százan, s azt kiabálták, társadalmi igazságot a rasszizmus és a nacionalizmus helyett. Felmérés szerint a cseheknek mindössze harmada híve az Európai Uniónak.

Az AP hírügynökség a kétnapos brüsszeli csúcsról írt összefoglalójában kiemeli: Orbán Viktor a menekültkvóta elleni vitán az egyik vacsorán háborús metaforával élt, s jelezte, küzdelmüket nem adják fel. Ennek kapcsán Dmitrij Avrampoulos menekültügyi biztos nekiment Donald Tusknak, aki megértőbb hangot ütött meg a V4-kel és általában azokkal az országokkal szemben, amelyeknek eszükben sincs teljesíteni a kvótarendszert. Avramopoulos Európa-ellenesnek nevezte Tuskot.

A Der Spiegel kommentárjában – magyar véleményt idézve – idiótának nevezi Orbán intézkedését, amelyik a menekültektől való félelmében, illetve a szerinte általuk elkövetett terrorista cselekmények megelőzése végett képes volt tankokat küldeni a karácsonyi vásárok helyszínére, hogy megvédje népét. A pesti Vörösmarty téren és a Bazilikánál strázsáló tankokról a köztévé tudósított. A cikk megjegyzi, egyrészt az egy évvel ezelőtti német karácsonyi vásárra való hivatkozással intézkedett a magyar kormány, másrészt, gyakorlatilag nincs menekült Magyarországon, és a terrorista cselekmények valószínűsíthetősége is szinte a nullával egyenlő. 

Az osztrák Profil értesülése szerint a magyar titkosszolgálat kémkedett az egykori kancellár, Bruno Kreiskyre, sőt Josef Klaus után is. A hírnek most lett igazán keletje, az osztrák médiában több helyen is kiemelt téma. A Die Presse mai számában és a közszolgálati ORF is beszámol (az időközben elhunyt) Gecsényi Lajos kutatásairól. A Livingstone álnéven 1965–82 között a bécsi a kancellária hivatalban működött kém 18 dossziét hagyott maga után. „Livingstone” a Varsói Szerződés országai közt felosztott feladatot teljesítette: német nyelvterületen szocdemek, illetve a Szocialista Internacionálé aktái közt kutakodott. „Livingstone” évente 35 ezer schillinget kapott a magyar kormánytól, ami ma nagyjából 8000 eurónak, azaz 2,5 millió forintnak felel meg.

A magát ukrán és krími hírügynökségként megnevező PolitNavigator szerint még elhagynák is a magyarok Kárpátalját, s ha számuk 10 ezer alá csökkenne, Orbán és kormánya, akkor sem tágít az oktatási törvénytől, továbbra is harcolni fog a nemzetiségi nyelvhasználati jogáért – mondta el a Ria Novosztyi sajtótájékoztatóján Andrej Zolotarjev szakértő. Szerinte a trianoni 40 milliós lélekszám újra eléréséért, a Nagy-Magyarországért az úgynevezett fantomharcosok kitartóan küzdenek, miközben ma csak 10 millióra taksálható a magyarok száma.

Végül a kaliforniai Berkely Egyetemen „Új nacionalizmus és az egyetemek” címmel rendezett nemzetközi konferencián Magyarországról is szó esett. Jason Wittenberg amerikai professzor szerint az egyetemi oktatás állami kontroll alá helyezése, ami nem a CEU ellehetetlenítésével kezdődött, hosszú távon megbosszulja magát, mert az ország gyarapodását és gazdasági növekedését fogja aláásni – írja az University World News.