Akadémiai kutatási program az álhírek leplezésére

Kutatóhálózatának elcsatolása, 2019 augusztusa óta először kezd nagy kutatási programokba a Magyar Tudományos Akadémia. Ezzel teljesül a jelenlegi elnök, Freund Tamás egyik legfontosabb célja. Az Akadémia első lépésben a fenntarthatóság, a magyar nyelv és az agykutatás területén szervezett kutatócsoportokat. (A nyitó kép forrása: tagesschau.de.)

Három, nagy, nemzeti, kutatási program kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével: a tudomány a magyar nyelvért, a fenntartható fejlődés és technológiák, valamint az agykutatási program 3.0. Működésük időtartama négy év, összes támogatásuk 8600 millió forint.

Freund Tamás még elnökjelölti koncepciójában, 2020 januárjában vetette fel akadémiai nemzeti programok indítását, ami megválasztásával az elnöki program kiemelt elemévé vált. A programok megvalósítására – a kormánnyal való egyeztetéseket követően – az idén nyílt lehetőség az MTA számára biztosított évi 3000 millió forint költségvetési támogatással.

A „tudomány a magyar nyelvért” programban a magyar nyelv és nyelvhasználat támogatása korszerű technológiai eszközökkel a legfontosabb cél, amit alprogramokban valósítanak meg. Az egyik legérdekesebb, a mai kommunikációs térben szinte mindenkit érintő kutatási terület

az álhírek, áltudományos nézetek nyelvészeti azonosítása.

Az interneten jóformán korlátlanul és a valódi híreknél tízszer nagyobb eléréssel terjednek az álhírek és az áltudományos szövegek. A covid–19-járvány példája rámutatott, hogy ezek emberéletekben is mérhető veszteséget képesek okozni. Mivel álhírek, áltudományos nézetek számos területen megjelennek, nyilvánvaló, hogy azonosításuk társadalmi és gazdasági szempontból, valamint a korszerű tudomány hitelességének megőrzése szempontjából is nagy jelentőségű.

A fenntartható fejlődés és technológiák programot a hagyományos energiahordozók és a nyersanyagok szűkössége, a jól detektálható jelenkori éghajlatváltozás, valamint ezek közvetlen és közvetett következményei különösen aktuálissá teszik. Az alprogram épít az Akadémia 2016 óta működő víztudományi programjának tapasztalataira és eredményeire.

Folytatódik a kiemelkedően sikeres agykutatási program is (NAP 3.0). Az idegrendszert érintő betegségek világszerte a fogyatékosság és munkaképtelenség vezető okai, aminek éves költsége Európában közel 800 000 millió euróra becsülhető. Mivel az idegrendszeri károsodás okai rendkívül különfélék, az alapvető idegrendszeri működés megértése nélkül nem képzelhető el az idegrendszeri betegségek hatékony gyógyítása sem.

A tudomány a magyar nyelvért programban Hoffmann István akadémikus, Németh T. Enikő akadémikus és Prószéky Gábor, az MTA doktora, a fenntartható fejlődés és technológiák program kapcsán Bozó László akadémikus, a nemzeti agykutatási program (NAP) 3.0 esetében pedig Nusser Zoltán akadémikus kapott elnöki felkérést a kutatási koncepció kidolgozására.