Akár félmillió honfitársunk is asztmás lehet – segítség a rohamok megelőzésére

Az asztma a leggyakoribb krónikus légúti megbetegedés hazánkban: a gondozott betegek száma 300 000-nél is több; becslések szerint a betegség akár félmillió magyart is érinthet. A betegek egy része nem használja rendszeresen a megelőző gyógyszerét – figyelmeztet a május 5-i asztma világnapja kapcsán a Magyar Tüdőgyógyász-társaság allergológiai és légzés-pathológiai szekciójának elnöke.

Az asztmás panaszok enyhítésére ráadásul a többség továbbra is csak rohamoldó inhalátort használ, ez azonban csupán a tünetek átmeneti enyhítésére alkalmas, a légúti gyulladás kezelésére nem. A felvilágosítást segítendő nyílik meg napokon belül az asztmateszt.hu weboldal, ahol egy rövid teszt kitöltésével bárki tájékozódhat jelenlegi terápiájával kapcsolatban.

Az utóbbi hónapokban ismét nagy figyelem irányul a hazánkban gyakori krónikus megbetegedésre, az asztmára. Mivel a betegek légutai idülten gyulladt állapotban vannak, a nyálkahártyájuk védtelenebb a kórokozókkal szemben, így a vírusfertőzések fokozottan veszélyesek a számukra – különös tekintettel a koronavírusra.  

Az asztma diagnózisát és hatékony kezelését nagyban nehezíti, hogy a tünetek meglehetősen változatosak, panaszos és tünetmentes időszakok váltják egymást. Leggyakrabban fulladást, mellkasi nyomásérzést, terhelés, sport hatására jelentkező nehézlégzést, valamint köhögést tapasztalnak a betegek. Mivel azonban az árulkodó jelek akár hosszabb ideig is elmaradhatnak, az asztmások egy része anélkül él együtt a kórral, hogy tudna állapotáról vagy alkalmazná fenntartó kezelését.

A következetes és hatékony terápia azért is fontos az asztmások esetében, mert a betegség nem gyógyítható ugyan, a megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és a rendszeres orvosi ellenőrzéssel azonban az érintettek tünetmentes, teljes életet élhetnek, beleértve a sportokat és az egyéb fizikai aktivitásokat is. Mivel az örökletes hajlamon és számos ismeretlen kórfolyamat által kialakuló asztma gyulladásos betegség, a gyulladás kezelése és kordában tartása a beteg és orvosa legfontosabb feladata.

Sajnos azonban a tüdőgyógyász szakemberek tapasztalatai szerint az asztmások egy része nem használja folyamatosan megelőző gyógyszereit, a többség pedig túlzott mértékben támaszkodik az azonnali megkönnyebbülést hozó rohamoldó inhalátorok használatára, melyek azonban csak a tüneteket csökkentik, de nem kezelik a gyulladást.

Nagyot lépett előre a tüdőgyógyászat az asztma kezelésében: sokáig a rövid hatású hörgőtágítók használata volt a terápiák alapköve, ma viszont már a betegek többsége esetében javasolt a modern kortikoszteroid tartalmú gyulladásgátlót tartalmazó inhalációs kezelés. A hosszú távon is hatékony terápia kialakításához azonban az asztmások és a kezelőorvosuk szoros együttműködésére van szükség. Ezt a célt szolgálja az asztmateszt.hu weboldal néhány kérdésből álló tesztje, ami segíti az asztmás betegeket annak felismerésében, hogy állapotuk karbantartására az ajánlottnál nagyobb mértékben támaszkodnak-e a rövid hatású hörgőtágítójukra.

Az asztma világszerte az ismert és gyakori nem fertőző betegségek közé tartozik, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 340 millióra becsüli a betegségben szenvedők számát, hozzátéve, hogy 2025-ig további 100 millió új betegre számítanak.

Az asztma világnapját minden évben, május első hetén tartják, a Global Initiative for Asthma (GINA, Globális Asztma Kezdeményezés) szervezésében, felhíván a figyelmet a betegségre.