Az ’56-os forradalom idei évfordulóján Orbán Viktor Zalaegerszegen szólt a néphez. Nem gyávaságból menekült el a fővárosból, hanem azért, mert – mint mondta – vidéken is élnek emberek, ráadásul nem Budapesten, ahogyan eddig tudtuk, hanem Zalaegerszegen tört ki a forradalom. Az ottani emberek vonultak először az utcára, és a zalaiak tették le utoljára a fegyvert. Szegény pesti srácok, nektek annyi! (A nyitó képen: „a nemzet vadásza”.)

A miniszterelnök jól hallhatóan rekedt volt, nehezére esett a beszéd, szónoklata közben többször is köhögött. Ám aggodalomra nincs ok, semmi komoly. Olyannyira nem, hogy Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke a miniszterelnök egészségi állapotát firtató kérdésre azt válaszolta, hogy kutya baja! Ami persze nyilvánvaló hazugság, a vak is láthatta, hogy Orbán nincs jól, úgyhogy lehetett volna normálisan is válaszolni. Például úgy, hogy Orbán Viktor kis meghűléssel bajlódik, de már jobban van.

Orbánnak egyébként nemcsak a hangja ment el, de a józan ítélőképessége is cserbenhagyta. Az még hagyján, hogy szegény pesti srácokat a zalaiak mögé rangsorolta, de aki tőle hallott először az ’56-os forradalomról, arra juthatott, hogy nem az oroszok (lánykori nevükön: szovjetek) fojtották vérbe a felkelést, hanem a brüsszeli tankok, és a Nyugat volt az, amely elárulta Magyarországot.

Nem nyitnánk vitát, lelke rajta, ha ma így gondolja. Hanem hát, volt egy mondata a miniszterelnöknek, amit kedden reggel a Facebook-oldalán megismételt. Ez a mondat a következőképpen hangzott: „Ne törődjünk azokkal, akik hol árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra. Ott fogják végezni, ahol az elődeik” Ezt mondta Orbán vasárnap Zalaegerszegen, és ezt ismételte meg kedden a Facebookon. Nyilván, mert annyira tetszett neki ez a gondolat, hogy fontosnak tartotta még egyszer a szánkba rágni.

Már csak azt volna jó tudni, hogy mire gondolt a költő. Az árnyékból lövöldözők kapcsán talán a DK árnyékkormányára, a brüsszeli magasles azonban már elgondolkodtatóbb. Brüsszel, vagyis a belgák legjobb tudomásunk szerint sohasem támadtak Magyarországra, magasles pedig legföljebb Svédországban volt, ahol Orbán Viktor helyettese, Semjén Zsolt háziasított rénszarvasra vadászott 2016-ban.

Abban amúgy igaza van a miniszterelnöknek, hogy ne törődjünk az árnyékosokkal és a magaslesesekkel, mert törődésre számtalan más lehetőségünk is adódik. Például az, hogy az uniós országok közül nálunk a legmagasabb az infláció, mi vásároljuk drágán a gázt az oroszoktól, köszönhetően Orbán és Szijjártó urak közbenjárásának. És egyedül nálunk nem lesz ársapka, mert mi büszke, szabadságszerető nép vagyunk, nekünk ne mondja meg senki, hogy mennyiért vegyük a gázt. (Idézet az agresszív kismalactól: Kuss, mi így szoktunk gázt vásárolni!)

A legjobb persze, ha nem törődünk semmivel. Örüljünk annak, hogy legalább Orbán Viktor jól van. Magyarul: kutya baja. Hál ‘istennek, tesszük hozzá, ez már olyan alap, amire lehet építeni.