Árvadász taktikák az iskolakezdéshez – árukeresés online

Az ár-összehasonlító portál Magyarország mellett Romániában, Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában vizsgálta a tanévkezdésre készülők vásárlási szokásait. Az öt országban több mint 2000 személy bevonásával készült online kutatás eredményeiből kitűnik, hogy a magyar árvadászok nagy része tudatosan készül az iskolakezdéssel járó bevásárlásra. A legnépszerűbb módszer az internetes árellenőrzés: a válaszadók 40 százaléka a világhálón cirkálva keresi a legjobb ajánlatokat, mielőtt a pénztárcájába vagy bankkártya után nyúlna. Az előzetes netes tájékozódást nézve a nemzetközi középmezőnybe tartozunk, az online vagy offline árellenőrzést követően a tényleges vásárlást tekintve vezetjük a mezőnyt: a magyarok 79 százaléka már június–augusztus között be is vásárol az iskolakezdésre. A portugálok 58, a románok és a bolgárok 45 százaléka veszi meg a tanszereket szeptember előtt. A legspontánabbak a törökök: a válaszadók háromnegyede a vakáció alatt nem gondol az iskolára, és inkább utolsó pillanatra halasztja a szükséges bevásárlást.

Meglepő, hogy a köztudottan árérzékeny online árvadászok is nagy súlyt fektetnek az iskolakezdéshez szükséges tárgyak minőségére: a magyarok többsége az ár és a vásárlásra fordítandó idő mellett alaposan megvizsgálja a tanszercsomag, tornafelszerelés, iskolatáska vagy számítógép minőségét is, mielőtt a vásárlás mellett döntene. A kutatásból kitűnik: minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen. Öt magyarból négy veszi górcső alá a kiszemelt termék minőségét, ha számítógépet szeretne venni iskolakezdés előtt.

Sokan még ma is attól tartanak, hogy ha az interneten vásárolnak, nem feltétlenül ellenőrizhetik a kiszemelt áru minőségét, mielőtt virtuális bevásárlókosarukba pakolnák. Pedig erre ma már számos módszer áll rendelkezésre. Az Árukeresőnél egy-egy termék esetében a részletes leírás mellett a korábbi vásárlók értékelései alapján is tájékozódhatunk.

A kutatás eredményei szerint a magyarok közül arányaiban a legtöbben (a válaszadók 40 százaléka) 15–30 ezer forint közötti összeget terveznek költeni az iskolakezdésre. Meglepő, hogy aki magának vásárol be, kevesebbet tervez költeni, mint aki a gyerekének szerzi be a szükséges tárgyakat. A saját részre vásárlók mindössze negyede tervez 15– 30 ezer forint közötti összeget költeni, sokan ennél is kevesebbel számolnak. Az egy gyereket iskolába indító szülők között többen, minden második válaszadó tervez ugyanekkora összeggel.

Romániában kisebb keretből gazdálkodnak, a legtöbben összesen 5–15 ezer forintot, Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában ennél jóval nagyobb összeget, 50 000 forintnál többet szánnak az iskolakezdésre.

Az Árukereső új aloldallal segít az iskolakezdéshez szükséges tárgyak kiválasztásában: tanszerek sokasága, különleges – lányoknak, fiúknak, sőt, speciálisan kollégistáknak összeállított – ajánlatok, illetve a legkedveltebb termékek listája várja a szülőket és a diákokat.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.