Átadták Szegeden az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét 

Nagy nap volt ma Szegeden: átadták az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszeré. Az EU 23 millió eurót ruházott be abból a célból, hogy tiszta, megújuló forrásból származó és megfizethető energiával lássanak el több mint 28 000 háztartást és több mint 400 középületet a térségben.

Az Európai Uniónak köszönhetően megvalósuló szegedi geotermikus távfűtési hálózat, aminél Európában csak Izlandon találhatók nagyobb ilyen rendszerek, jelenleg 27 kútból, 16 fűtőműből és 250 kilométernyi elosztóvezetékből áll.
 
Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős uniós biztos kijelentette: „A fűtőrendszernek köszönhetően tiszta energiát lehet használni, drasztikusan csökkennek a káros kibocsátások, és kisebb mértékben kell az orosz gázimportra támaszkodni. A szegedi modellt sok más város is átvehetné, mivel az EU lakosságának több mint negyede olyan területen él, ahol elegendő geotermikus erőforrás áll rendelkezésre. Ez nagyban segítené az Európai Unió klímacéljainak megvalósítását.”
 
A geotermikus fűtés alacsony kibocsátással járó rendszer: a föld mélyéből származó hőenergiát hasznosítva állít elő meleg levegőt.

Magyarország 2014–20 között 22 500 millió euró értékben részesült kohéziós politika keretében nyújtott támogatásban. Az EU országszerte több településen támogatta hasonló, a geotermikus energia hasznosításához kapcsolódó beruházások megvalósítását. Lásd még: Kohesio platform; Nyílt hozzáférésű kohéziós adatok platformja; Videó a beruházásról.