Az Andrássy út árvája: nyugdíjintézet –> balettintézet –> luxusszálló

A pesti Andrássy út egyik ékköve volt – és újjáépítve újra az lesz – a Drechsler-palota, remény szerint emelvén a világ (nekünk) legszebb sugárútjának fényét. (A nyitó képen a 135 esztendővel ezelőtt megnyílt Andrássy úti palota.)

A korai francia neoreneszánsz stílusú palota – szemben Ybl Miklós 1884-ben megnyílt remekével, az akkor Magyar Királyi Operaházzal – Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült, eredetileg a MÁV Nyugdíjintézete számára. Az építési engedély dátuma: 1883, a gyönyörűséges, háromemeletes palota átadásáé 1886, tehát éppen tíz évvel a millennium előtt. Nevét a hajdanán a földszintjén működött híres Drechsler-kávéház tulajdonosa után kapta.

A felvétel 2018. szeptember végén készült.

Egy 1900-i képes levelezőlap az épületet „MÁV Nyugdíjintézet palotája – Drechsler kávéház és vendéglő” néven, a két évvel későbbi pedig már „Drechsler nagy vendéglő” néven említi – tudható meg a Wikipédiából. Természetesen rangot adó luxuslakások is helyet kaptak benne.

Az Operaházzal szemközti épületben a táncoktatás 1936 novemberében kezdődött, amikor Nádasi Ferenc balettművész az I. emeleten megnyitotta magániskoláját.Három évvel később ugyanott kezdett el működni az Állami Balett Intézet (1983-tól Magyar Táncművészeti Főiskola), ami lassan az egész épületet elfoglalta. Az intézmény 2002-ben költözött ki a palotából, bár már 1997-ben megtörtént a privatizálása.

Ezután több tulajdonosváltozás következett. Közöttük az Andrássy 25. Kft., majd egy izraeli tulajdonos, ezt követően egy portugál cég, aztán 2014 júniusában a katari uralkodócsalád egyik tagja vette meg. A vásárló valójában egy luxembourgi cég, a 2015-ben bejegyzett Balett Properties S.A., amely mögött őexcellenciája Hamad bin Jabor bin Jassim bin Jabor bin Muhammed Al Thani sejk áll, aki a Katari Iszlám Bank, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja – legalábbis így tudja az internet.

A felvétel 2018. szeptember végén készült.

Már hosszú évek óta folyik a szóbeszéd arról, hogy a világörökségi helyszínen (Budapest VI., Andrássy út 25.) lévő palotából luxusszálló lesz; egy időben szóba került a Shangri-Las lánc is, de csak nem történt semmi a tulajdonosváltásokon kívül, miközben a hatalmas tömb állaga folyamatosan romlott, ahogy az minden épület esetében szokásos, ha nem használják.

Bár most éppen nincs turisztikai csúcs – sőt, a járvány miatt szállodák sora zárt be a kötelező állami rendelkezésektől függetlenül is – az MTI közleménye szerint az ötcsillagos, 151 szobásra tervezett szálloda jövőre megnyílik. A mostani tulajdonos, a QPR Properties, műemléki helyreállítást ígér, ám a tetőtérben új szintet is kialakítanak– közölte a kivitelező DVM-csoport a hírügynökséggel.

Az UNESCO világörökségi helyszínen álló védett műemlék 135 esztendős története alatt számos szerepet töltött be az intézményi és lakófunkciótól a vendéglátóipari használaton keresztül a kiemelt kulturális szerepkörig. Most a QPR Properties a DVM Group csapatát bízta meg – a szállodai kivitelezéssel. A cég számos hasonló nagyságrendű, nemzetközileg is díjazott budapesti műemléki felújításban vett részt. Ilyen volt például az ikonikus Eiffel Palace, a Váci 1, az Ybl Villa, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének épülete a Szabadság téren, a Bank of China és a Helvetic Clinics.

Az Andrássy úti szállodát a hazánkban is jól ismert Marriott International-hez tartozó W Hotels fogja üzemeltetni. Az örökségvédelem és műemléki helyreállítás nagy gépészeti és elektromos megújulással egészül ki, amely a 16 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan minden helyiségét érinti.

A tetőtérben egy új szintet alakítanak ki. A napokban befejezik az azbesztpalával fedett tetőszerkezet és a gerendák elbontását, és hamarosan hozzálátnak a tetőzet teljes rekonstrukciójához.

A QPR Properties befektetői csoport nevében Farshad Khazei jelezte: a nagyközönség előtt jövőre megnyitják a szállodát.

Az Andrássy út 25. alatti palota hányattatásairól itt írt az Infovilág:

Talán majd Mészáros&Mészáros – nulla fő épít ötcsillagos luxusszállót

Balettintézetből mégis lesz luxusszálló?