Az építőipart is megtépázhatja a járvány

Az építőipar sem néz könnyű időszak elé idén: a csökkenő teljesítményhez magas cégfluktuáció társul, a koronavírus terjedése pedig tovább ronthat a helyzeten.

Februárban 361 építőipari céget töröltek, hatodával többet, mint a tavalyi átlag volt. Az ágazat év eleji szezonalitásának lehet némi szerepe a februári adatokban, de az egyhavi cégtörlési szám nemcsak a 2019-i átlagot haladja meg, hanem a múlt három év összes februári értékét is messze felülmúlja.

A magas cégtörlési szám már önmagában sem jó hír, de ha hozzávesszük, hogy az építőipar januári teljesítménye 2,5 százalékkal elmaradt a tavalyi azonos időszakétól, akkor egyértelmű: rosszul kezdődött az év az ágazat számára. (Emléketetőül az elemzők megemlítik, hogy 2016 eleje óta folyamatos volt a termelés növekedése, bár a múlt vége óta látványosan lassult.)

A koronavírus-járvány hátrányos időszakban érte az építőipar 54 ezer cégét és 200 ezer dolgozóját. Az ágazatban a múlt hónapban a magas cégtörlési számhoz még magasabb cégalapítási érték: 531, a tavalyi havi átlagnál tizedével több építőipari vállalkozást alapítottak az idén februárban.

Az építőipar általában érzékenyen reagál a gazdaság hullámzásaira, hiszen a nagy piaci beruházások elmaradása és növekedése is az ágazatban csapódik le az elsők között. A mostani világjárvány és gazdasági kiesés viszont aligha követi a sokéves mintát.

Nagyon sok múlik azon, hogy mennyi ideig tart a gazdaság csökkentett üzemmódja. Ha néhány hónap alatt lezárul, akkor a hullámvölgyön még átsegíthetik az ágazatot a folyamatban lévő beruházások. Egyértelműen érezhető az olasz export leállása, miáltal az importból beszerezhető csempék, a burkolólapok, a szaniteráruk, a ragasztók, a fugázó anyagok, a hőszigetelő anyagok beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket. Az építőipari tevékenységek egyes részei (mérnöki tevékenység, szerződéskötés, megrendelések) digitalizálhatók, ugyanakkor a tevékenység nagy része helyszíni munkához kötött, miáltal az ágazatot súlyosan érintheti a járvány terjedése.

Általánosságban elmondható, hogy ezt az időszakot vélhetően azok az építőipari vállalkozások vészelik át a legkisebb veszteséggel, amelyek széles és változatos ügyfélkörrel, termék- és tevékenységkínálattal rendelkeznek, valamint az előkészítő tevékenységeket minél nagyobb részben tudják digitalizálni, továbbá van elegendő pénzük.