Az EU rebellisei – Magyarország és Lengyelország – egységfrontba tömörülnek

A lengyel és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatójából az amerikai Fox News az AP hírügynökség alapján azt emelte ki, hogy a két politikus szerint az Európai Unióban sikerült elterjeszteni kvótaellenes nézeteiket, amit egyre több ország támogat.

A The Washington Post Orbánt idézve Ausztriával példálózott, mert a választásokkal éppen a demokráciát állították vissza, hisz’ az osztrákok is elutasították az uniós migrációs politikát. A magyar kormányfő ezzel összefüggésben fontosnak tartotta elmondani egyrészt, hogy az uniós menekültpolitika látványosan megbukott – ezt egyébként a Deutsche Welle is tudósítása címében hangsúlyozta. Másodsorban pedig azt, hogy az unió gazdasági növekedéséhez és biztonságához a magyarok épp úgy hozzájárultak, mint a lengyelek. Épp ez ad alapot arra, hogy beleszólhassanak az unió jövőjébe. Ezt egyébként a Reuters tudósítása is fontosnak tartotta interpretálni, méghozzá a lengyel kormányfőt idézve, azaz kettejük összhangja több, mint figyelemfelkeltés. Ugyanakkor az AP tudósítója megjegyezte: egyik fél sem említette meg az egymás iránti, kölcsönös szolidaritást, már ami az Európai Tanácson belüli vétójogukat illeti abban az esetben, ha az Európai Unió szankciókkal sújtaná bármelyiküket.

Egyébként, ha csak a tudósítások címeit nézzük, akkor is tökéletes értékelést kapunk a két kormányfő találkozójáról: a Reuters azt emelte ki, hogy Lengyelország és Magyarország az eddiginél nagyobb beleszólást követel az unió jövőjének alakításába, a Bloomberg szerint az illiberális vezetők összetartanak, miközben a brexit utáni helyzetben zsugorodnak az uniós alapok.

Az unió rebellisei egységfrontba tömörülnek – fogalmazott az Euractiv. A Politico idézete telitalálat: „Ne zárjanak, ne rekesszenek ki minket!”

Ehhez kapcsolhatjuk a brit Express írását, amely az uniós választások és a migrációs politika kapcsolatáról ír, s ebben bőségesen idézik Orbán Viktort, legfőképp részleteket a rádiós interjúiból. Ezek szerint a magyar kormányfő arra hívta fel az uniós vezetőket, hogy véget érhet hamar politikai karrierjük, ha nem hallgatnak állampolgáraik véleményére, akik ellenzik a menekültek befogadását. Makacsságuk megbosszulja magát, mert az európaiak alapvetően elutasítják a multikulturalizmust. Csak figyeljék meg, milyen eredmények lesznek a közelgő választásokon – intette az uniós vezetőket óvatosságra. Mert aki szembehelyezkedik a nép akaratával, az a demokráciát hazudtolja meg. Vét a demokrácia természetes rendje ellen.

Ezeket az állításokat a cikk Andrej Babis cseh kormányfő szavaival támasztotta alá, aki szerint az uniós kvótapolitika segíti hatalomba a szélsőséges és nacionalista pártokat. A Pravo lapnak adott interjúban a cseh miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a csehek, lengyelek és magyarok ellen indított bizottsági peres eljárást bármelyik pillanatban akár felfüggeszthetik. Megerősítette, hogy egyetlen menekültet sem kívánnak befogadni, viszont a segítség bármely más formáját felajánlotta a bajba jutottaknak és az uniónak.  

„Levél Európából: populizmus ott és populizmus itt” – címmel reagált Tony Blair intézetének, az Institute of Global Change-nek a legújabb tanulmányára a New Jersey Rider Egyetem professzora. Tony Blair-ék állítása: a hidegháború óta nem ment át olyan nagy változáson a világpolitika, mint most, a populizmus térnyerésével. Barbara Franz ezt cáfolja a Morristowngreen lapban: eszerint Lengyelországra és Magyarországra, illetve Kelet-Európára valóban áll a tétel, de kötve hiszi, hogy Nyugat-Európában a populizmus elterjedése fenyegetne. Ezek a populisták azt hirdetik, hogy fehér feljebbvalók fogják megvédeni a keresztény értékrendet a külső és belső ellenségektől, a korrupt elittől is, akiket viszont a szolgalelkű és megvesztegetett kisebbség igyekszik hatalomban tartani.

Nyugat-Európában egyáltalán nem ez a helyzet. A nyugat-európaiaknak mindössze csak a 13%-a szavazott eddig a populistákra, és kifejezetten menekültellenes nézeteik miatt. Barbara Franz szerint Tony Blair-ék tanulmányának súlyos tévedése, hogy nem tesz különbséget a keleti és a nyugati populizmus között. Az írás végül lesújtóan megállapítja, hogy a Trump-féle populizmus – a várakozásoknak megfelelően – épp úgy fest Amerikában, mint Kelet-Európában.

Teller Ede megelőzte korát: már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett – írja a brit The Guardian, s erre még a szlovák Körkép is felfigyelt. A magyar atomfizikus az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) és a Columbia Egyetem szimpóziumán a többi között ezt mondta: „…a szén-dioxid a légkörben üvegházhatást idéz elő. A légkörbeli szén-dioxid 10 százalékos növekedésével járó hőmérséklet-emelkedés elég ahhoz, hogy elolvadjon a (sarki) jégsapka és víz alá kerüljön New York. Valamennyi tengerparti várost elönti a tengervíz, és mivel az emberi faj jelentős arányban él tengerparti térségekben, úgy vélem, hogy ez a vegyi szennyezés jóval komolyabb, mint a legtöbb ember gondolja” – óvta Teller Ede a világot csaknem 60 évvel ezelőtt.