Az európaiak továbbra is támogatják az energiaválságra adott uniós választ

A ma közzétett új Eurobarométer-felmérés azt mutatja, hogy az uniós polgárok nagy többsége kedvezően értékeli az energiaválság kezelésére irányuló nemrégi uniós intézkedéseket. Tíz uniós polgárból nyolc (82%), a magyaroknak pedig 64%-a ért egyet azzal, hogy az EU-nak további lépéseket kell tennie az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének csökkentésére.

A válaszadók nagy többsége – az európaiak 83, a magyarok 82%-a – úgy véli, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja sürgetőbbé teszi a beruházást a megújuló energiába. Az európaiak 87%-a, a magyarok 82%-a szerint úgy, hogy alapvető fontosságú az olyan kritikus infrastruktúrák védelme, mint a csővezetékek és az internetes kábelek.
Emberkereskedelem: a Bizottság szigorúbb szabályokat javasol a folyamatosan változó bűncselekmény elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett az emberkereskedelem megelőzését és az ellene folytatott küzdelmet szolgáló szabályok szigorítására. Az aktualizált szabályok hatékony eszközöket adnak a bűnüldöző és igazságügyi hatóságok kezébe a kizsákmányolás új formáival kapcsolatos nyomozásokhoz és büntetőeljárásokhoz. Szavatolják például, hogy az emberkereskedelem áldozatai által nyújtott „szolgáltatások” tudatos igénybevétele bűncselekménynek minősüljön.

Fogyasztóvédelem: a weboldalak 43%-a megszegte az uniós szabályokat a „black friday” idején

Az Európai Bizottság és 13 nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság ma közzétette annak az online ellenőrzési akciónak az eredményeit, amiben azt vizsgálták, hogyan jelenítik meg a weboldalak az idei „black friday” alkalmából adott árengedményeket. Az eredmények szerint a vizsgált termékek több mint felére vonatkozóan bejelentettek árcsökkentést a „fekete péntek” alkalmából, ám az árengedmények 23%-a esetében egyértelműen sérültek az uniós szabályok. Az árak feltüntetéséről szóló irányelv előírja, hogy a boltoknak – köztük az online piactereknek – az árengedmények bejelentésekor láttatniuk kell az adott termékre az elmúlt 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árat. Az ellenőrzés a vizsgált weboldalak legalább 43%-ánál tárt fel hiányosságokat. A nemzeti hatóságok 16 ezer termék árát kísérték figyelemmel 176 weboldalon, egy hónapon keresztül.

Itt találhatók további információk a szóban forgó ellenőrzési akcióval és a fogyasztóvédelmi hálózat régebbi ellenőrzéseivel kapcsolatban.