Az ősz a környezetszennyezés évszaka – avarégetés csak szabályozottan

Jelenleg is az önkormányzatok rendeletei szabályozzák, hogy egy településen hol és mikor égethető avar és zöldhulladék. Továbbra sincs ugyanis országos hatályú tilalom, így várhatóan a következő hetekben nagy mennyiségben lehulló avar eltüntetése végett ismét sok helyen alkalmazzák majd ezt a rendkívül szennyező megoldást. Holott számos megoldás kínálkozik az alternatív feldolgozásra. (A nyitó kép forrása: Turistamagazin.)

Bár egy törvénymódosítás 2021 elejétől teljes tilalmat rendelt el az avar- és zöldhulladék égetésére, egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt ez az általános tilalom sosem lépett életbe. Amire pedig ezt a veszélyhelyzetet feloldották, egy tavaly év végi újabb törvénymódosítás ismét önkormányzati hatáskörbe utalta az égetés szabályozását.

Jelenleg az avar és kerti hulladék égetésének szabályozása egyes településeken (jellemzően nagyobb helységekben) – már hosszabb ideje – tiltott, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést. Az, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, akár 100 ezer forintos bírsággal büntethető. A rögzült szokások, illetve a szigorú szankcionálás hiánya miatt azonban az alkonyatkor ég felé törő füstoszlopok még sok olyan helyen is a vidéki látkép megszokott részei, ahol egyébként tiltott ez a tevékenység.

A kertben keletkező zöldhulladék alternatív feldolgozására ugyanakkor számos megoldás kínálkozik, mindenekelőtt a komposztálás. Ehhez vannak készen megvásárolható edények, de házilag is készíthető saját komposzt-tároló.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője tudósítónknak elmondta, hogy a Levegő Munkacsoport által közzétett adatok szerint nem csupán a hulladékanyagokkal való fűtés, hanem az avarégetés is nagyban okozója a rossz levegőnek. Száz kiló avar égetésekor annyi veszélyes anyag jut a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti.

Ezért is nagy az önkormányzatok és a szakmai szervezetek felelőssége, hogy minél több helyen megoldás szülessék a zöldhulladék a közösségi elszállítására és feldolgozására, miközben kiemelt feladat a lakosság megfelelő informálása, az alternatív megoldások népszerűsítése és elterjesztése is.