Az újságíró archívumából – Biciklizz az iskolába! – Két keréken kényelmesebb

Mintha csak megrendeltük volna: „Az újságíró archívumából” című retrósorozatunk következő részletét, az osztrák kerékpáros-közlekedés népszerűsítéséről 35 esztendővel ezelőtt a Magyar Hírlapban puiblikált jegyzetemet készítettem elő megjelenésre –, amikor Bécs Város Külképviseleti Irodájának kedves munkatársnője, Bauer Kriszti ezt a cikket és képet küldte szerkesztőségünknek:

Ingyen kerékpáros-tanfolyam bécsi általános iskolásoknak

Az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium „klimaaktiv mobil” kezdeményezésére keretében a következő hónapokban 126 ezer osztrák kisiskolás vehet részt ingyenes biciklis tanfolyamon. A kétórás foglalkozáson a gyerekek elsajátíthatják, miként közlekedjenek biztonságosan biciklivel. Az első, kísérleti kurzusokat már meg is tartották bécsi általános iskolások részvételével.

Az osztrák fővárosban mintegy ötezer, Ausztria-szerte 126 ezer alsó tagozatos diák vehet részt az osztrák környedzetvédelmi minisztérium által teljes egészében finanszírozott biciklis-tanfolyamon. A „klimaaktiv mobil” kezdeményezés keretében 1,5 millió euró értékben megvalósítható mintegy hétezer tanfolyam célja, hogy az 1-4. osztályosok még ügyesebben, biztosabban tudjanak biciklizni. A foglalkozások kétórásak és a programra kiképzett kerékpároktatók tartják. A gyerekek a játékos feladatokon keresztül nemcsak megszeretik a biciklizést, de sokkal biztonságosabban is tudnak közlekedni vele.

Bécsben egyelőre két helyen – a Kaisermühlenben található biciklis ügyességi parkban és a Naschmarktnál külön erre a célra létrehozott gyakorlópályán – tartanak ilyen tanfolyamokat. Az ősztől viszont tovább szélesítik a helyszínek kínálatát. A többi tartományban a koronavírus-helyzettől függ a program bevezetése, de szeretnék, ha az őszre mindenhol elérhetőek lennének a kurzusok. 

A foglalkozásokat Bécsben a város és a Mobilitási Ügynökség szervezi, az osztályfőnökök online jelezhetik a tanulók részvételi szándékát. Az ingyenes biciklis-tanfolyamokat a „Város és te” elnevezésű mobilitási programba integrálták. Célja: kedvet csinálni a gyerekeknek ahhoz, hogy autó vagy tömegközlekedés helyett inkább gyalog vagy biciklivel menjenek iskolába.

Reneszánszát éli a kerékpár Ausztriában – így kezdődik az éppen 35 évvel ezelőtt, 1986. május 24-én a Magyar Hírlap (semmi köze a ma ilyen címmel árusított nyomtatványhoz) mellékletében. – Bár az osztrák – igyekezvén lépést tartani nyugati szomszédaival – már rég autósnemzetté vált: a nagy átlagot tekintve minden családnak van gépkocsija. Az ugyancsak statisztikai átlag bizonyítja, hogy kerékpárja viszont minden családtagnak van! Hivatalok és társadalmi szervezetek egyaránt (már amelyiknek az effajta propaganda a dolga lehet) síkra- szállnak az egészségőrző- izomfejlesztő testmozgás, tehát a kerékpározás mellett. Még akkor is, ha az igazán célszerű – könnyű, alumíniumvázas, minden tartozékkal fölszerelt, összecsukható – túrakerékpár áráért még üzemképes, használt kisautót lehetne vásárolni.

Beszállt a „pléhszamár-mozgalomba” az Osztrák Államvasutak, az ÖBB is! Évekkel ezelőtt hirdette meg biciklikölcsönző hálózatának a kiépítését, és a minap jelenthette a tévé nyilvánossága előtt: Deutsch-Wagram a 100. olyan vasútállomás Ausztriában, ahol mintegy 200 forintnak megfelelő összegért kerékpárt kölcsönözhet fiatal, öreg egyaránt. Amellett, hogy a pedáltaposás egészséges és izomfejlesztő, -karbantartó mozgás, környezetkímélő tevékenység is. Azon egyszerű oknál fogva, hogy aki kerekezik, az nem autózik. A teljesen villamosított osztrák vasutak ugyancsak nem szennyezik a környezetet az erdők, tavak, folyók, hegyek gyönyörű országában.

Kérdezhetné bárki: mi az üzlet a vasút számára a kerékpár-kölcsönzésben? Egy korszerű bicikli 5000–7500 schillingbe kerül. Következésképpen hetven-száz alkalommal kell kikölcsönözni egy kerékpárt, hogy csupán az ára megtérüljön. És illik őket karbantartani. Mert ugyan kinek van kedve fölpattanni egy piszkos, sáros, nyikorgó kétkerekűre?! A vasúttól először kölcsönzőigazolványt, térképet is kap, részt vehet az „Új utakon”- vetélkedőben, értékes tárgyakat, köztük biciklit is nyerhet. A hatodszor kölcsönző 200 kilométeres szakaszon ingyen szállíttathatja a kerékpárját a vonaton. Az érvényes gépkocsivezetői jogosítványt fölmutatónak csak a felébe kerül a kölcsönzés. Mi tehát az üzlet mindebben? – kérdezhetjük újra. Minden bizonnyal a vasút népszerűsítése is – a környezetvédelem, valamint az egészséges életmód (kevesebb orvosi-kórházi költség!) megszerettetése mellett.

Érdekeltek a városok, a községek is a kerékpározás népszerűsítésében, a kerékpáros-közlekedés feltételeinek a megteremtésében. Nem mindegy ugyanis, hogy tiszta, zajtalan biciklin megy-e vásárolni-szomszédolni, hivatalba, Iskolába az állampolgár, vagy motorkerékpárral, autóval. Miként egykor az áruházak, bevásárló-központok saját garázst és parkolót építettek kuncsaftjaik kényelmére, akként most saját kerékpártárolót és állványokat létesítenek kis és nagy üzletek, intézmények, kávéházak, mozik – és persze az iskolák.

Csupán Bécsben 135 kilométernyi jelölt kerékpárút áll a biciklivel közlekedők rendelkezésére. És még az idén további 38 kilométer, sárga csíkkal védett útszakaszt át nekik. Miután a bécsi földalatti tervezői a mozgássérültekre is gondoltak, mozgólépcső helyett liften juthatnak a felszínről a peronokra és vissza. Ezt a felvonót a kerékpárosok is használhatják: magukkal vihetik „drótszamarukat” a földalatti kocsijaiba is.

Akinek még ez sem elég, az kerékpárján aranymosásra indulhat Salzburg és Karintia tartomány határára, a Magas-Tauern völgyeibe. Már a rómaiak is foglalkoztak e vidék folyóinak, patakjainak partján – a gyors meggazdagodás reményében – aranymosással. Találtak is nemegyszer szitájukban babszemnyi rögöket. A középkorban évente akár egy tonna aranyat is kimostak a hegyi vízfolyások hordalékából, tizedét az akkori Európa aranykitermelésének. Bár az „aranyerek” azóta jócskán megfogyatkoztak, az aranyláz nem csillapodott. Ezt használja ki az osztrák idegenforgalom is: szeptember elején ezen a vidéken, Raurisban rendezi meg az aranymosó-világbajnokságot.

(A nyitó képet Christian Fürthner/© PID készítette: bécsi iskolások a klimaaktiv mobil és a Bécsi Mobilitási Ügynökség biciklis tanfolyamán.)