Az újságíró archívumából – Tábori mosdók, sátrak a nyugatnémet Vöröskereszttől

Az augusztusi magyar nemzeti ünnep előtt újabb sebességre kapcsolt a hazánkba elméletileg szabadságuk eltöltésére, valójában azzal a nem titkolt szándékkal érkezett keletnémet állampolgárokról gondoskodás. Pontosan senki sem tudta már megmondani, hogy hányan tartózkodnak Magyarországon, mindenekelőtt Budapesten, még pontosabban Budán, a nyugatnémet konzulátus közelében és a Magyar meg a Német Máltai Szeretetszolgálat táborában, valamint a Balaton melletti üdülőhelyeken és másutt, mindenekelőtt a nyugati határ közelében. (A nyitó képen: sok kisgyerekes család is várakozott arra, hogy kijusson Nyugat-Németországba. – Kép: Szigeti Tamás)

Az egyre nagyobb tömeg (legalább háromnegyed részt családokról van szó!) ellátásába bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt is, a (nyugat)Német Vöröskereszt pedig sátrak, tábori mosdók és konyhák felállításával igyekezett részt venni a humanitárius munkában. Szerencsére az NDK-menekültek nagy önfegyelemmel és egymást biztató reménnyel igyekeztek átvészelni a várakozás napjait, sőt, heteit. A Magyar Hírlap 1989. augusztus 17-i számába írt-szerkesztett beszámolóm:    

Lapunk tegnapi számában már hírt adtunk arról, hogy magas rangú nyugatnémet vöröskeresztes küldöttség érkezett Budapestre, hogy megbeszéléseket folytasson a Magyar Vöröskereszttel. Dr. Alföldy Árpád, a Magyar Vöröskereszt főtitkár-helyettese Kulcsár Lászlónak, a Magyar Hírlap munkatársának érdeklődésére elmondta: – Dr. Hansjoachim Lindével, az NSZK Vöröskeresztjének főorvosával és munkatársával mindenekelőtt a budapesti nyugatnémet külképviseleteken kívül rekedt NDK-állampolgárok sürgősségi ellátásával kapcsolatos feladatokról tárgyaltunk. Ismeretes, hogy e tevékenység oroszlánrészét eddig a Magyar Vöröskereszt vállalta magára.

Tájékoztattuk NSZK-beli partnereinket egyéb, hasonló sürgősségi teendőinkről is, és őszintén beszámoltunk arról, mire telik erőnkből, anyagi lehetőségeinkből.

– Mi volt a megbeszélések konkrét eredménye?

– A Német Szövetségi Köztársaság Vöröskeresztje rövidesen tábori mosdókat, zuhanyozókat, sátrakat, valamint ötszáz egészségügyi csomagot, ezer törülközőt küld a Magyar Vöröskereszt címére, természetesen abból a célból, hogy a rászoruló keletnémet állampolgárokat ellássuk. A megállapodás  értelmében a zuhanyozókat, mosdókat később is hasznosíthatjuk hasonló célokra. Dr. Linde főorvos egyúttal ígéretet tett arra, hogy az NSZK Vöröskeresztjének vezetése tanulmányozza: milyen egyéb módon segíthetné még a magyar testvérszervezetet a mostanihoz hasonló feladatainak az ellátásában.

– Miután NDK-beli állampolgárokról van szó, megkereste-e a Német Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövetsége vagy a berlini székhelyű NDK Vöröskereszt a magyar testvérszervezetet az esetleges együttes segítségnyújtás céljából?

– Mindeddig ilyen megkeresés nem jutott el hozzánk az NDK részéről – mondta dr. Alföldy Árpád.

Villámlátogatáson Budapesten járt tegnap Hannes von Heeremann, a Nyugatnémet Máltai Segélyszervezet elnöke; erről és a továbbiakról a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól értesült munkatársunk. Heeremann báró arról tájékozódott, hogy miként segítik az NSZK- beli Malteser Hilfsdienst önkéntesei azokat az NDK-i állampolgárokat, akik egyelőre nem kívánnak visszatérni hazájukba. Érdekesség: a máltaiak eredetileg az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep rendezvényein való részvétel céljából jöttek Budapestre. Vasárnapra egyébként mintegy 30–40 máltai lovag is a magyar főváros vendége lesz: eljön az osztrák, a svájci, az ír és a luxemburgi segélyszervezet vezetője is.

Ami a keletnémet menekült­jelöltek megsegítését illeti: Buda egyik plébániáján, a zugligetin gyámolítják őket részben a római katolikus egyház, részben pedig a Magyar és az NSZK-beli Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei. Nyilvántartásba veszik a segítségre szorulókat, napi háromszori étkezésben részesítik őket, üresen álló középületekben, kempingekben és magánházaknál szereztek nekik szállást, míg sorsuk jobbra nem fordul. Az első napon 250 NDK-beli jegyeztette be magát a zugligeti plébánián, a máltaiaknál. A hazánkban működő nyugatnémet illetékesek anyagi gyorssegélyben is részesítik a hozzánk igen kevés költőpénzzel (valutaellátmánnyal) érkező NDK-belieket.

Tízen visszautaztak az NDK-ba

(MTI) A félfogadás bejelentett ideiglenes felfüggesztése óta az NSZK budapesti nagykövetségének épületét elhagyta és hazautazott tíz olyan NDK-állampolgár, aki át akar települni a másik német államba. Ezt szerda délutáni sajtóértekezletén közölte Herbert Schmülling, a bonni kabinet szóvivője. A hazatértek – más nyugatnémet források szerint olyan személyek voltak, akiknek ügyével a menekültügyi problémák humanitárius megoldásáért a legmagasabb kormányszinten kapott megbízatás alapján dolgozó Wolfgang Vogel berlini ügyvéd foglalkozik.

A Deutschlandfunk szerint az illetőknek a büntetlenség szavatolásán kívül önkéntes távozásuk esetére megígérték, hogy Berlinben jóindulatúan mérlegelik kiutazásuk engedélyezését. Vogel a nyugatnémet kormány megbízottjával, Walter Priesnitz belnémetügyi államtitkárral áll állandó kapcsolatban. Bonnban a tíz NDK-állampolgárnak Budapestről való távozásával egy időben bejelentették azt is, hogy az utóbbi napokban 20-ról 40-re nőtt az NSZK prágai nagykövetségén menedéket talált NDK-személyek száma. Varsóban változatlanul egy NDK-állampolgárt látnak el a nyugatnémet diplomáciai kép­viseleten.

(ADN) Az NDK külügyminisztériuma szerdán az NSZK állandó berlini képviseletének vezetőjénél tiltakozást jelentett be a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének az NDK állampolgáraival kapcsolatos magatartása miatt.

Hans Schindler, a külügyminisztérium NSZK-osztályának vezetője szerdán megbeszélésre a külügyminisztériumba kérette Franz Bertelét, az NSZK állandó képviseletének vezetőjét. Schindler határozott tiltakozást jelentett be az NSZK budapesti nagykövetségének a Német Demokratikus Köztársaság állampolgáraival kapcsolatos, a nemzetközi jog normáival ellentétben álló tevékenysége ellen. Utalt arra, hogy az NSZK budapesti nagykövetségének ilyen magatartása összeegyeztethetetlen az NDK és az NSZK közötti szerződéses kapcsolatokkal.

*

Egy nyugatnémet egymotoros repülőgép kedden Rostock körzetében megsértette az NDK légterét. Az NDK légvédelmének repülőgépei leszállásra kényszerítették a légi járművet. A gép pilótája Klaus-Dieter Herke nyugat-berlini lakos. Az ADN hírügynökség közlése szerint az eset kivizsgálása után a pilótát átadják a nyugat-berlini hatóságoknak.