Bánky Vilma – Hollywood

A 20. század első negyedében a némafilmek hódították a közönséget, a műfaj sztárjai pedig bódították rajongóikat. Az Egyesült Államok e vonatkozásban is egyre inkább élre tört a mozi világában, megszerezve hozzá az európai művészek legjavát. Nem hiányoztak közülük a magyarok sem. (A nyitó képen Rudolf Valentinóval, a korszak 1. számú férfisztárjával.)

A korszak egyik ismert filmcsillaga Bánky Vilma (1901–91) volt, aki a Tolna megyei Nagydorogon, egyszerű családban Koncsics Vilma néven látta meg ugyan a napvilágot, ám a család Budapestre költözése után a fővárosban hamar kibontakozott színészi tehetsége. Bár iskolai tanulmányai után gépírónőként állt munkába, később e mellett elvégzett egy filmiskolát (akkor már ilyen is volt!), majd Somlay Artúr magántanítványa lehetett. Rövid prózai színészkedést követően feltűnt a filmvásznon: a Tavaszi szerelem című némafilmben kapott szerepet. Sikere után már 18 éves korában meghívták Németországba, majd Ausztriában és Franciaországban készített filmekben játszott, végül 1925-ben Hollywoodba szerződött.

Amerikában a némafilmek romantikus szerelmi történeteinek hősnőjeként egykettőre a legjobban fizetett színészek közé emelkedett, sztárként elképesztő nagyságú összegeket keresett. Riválisai általában utálták, de a közönség imádta, különösen amikor a legjelesebb férfiszínészekkel alakított szerelmespárt, mint például Rudolph Valentinóval A sejk fiában…(Nyitó képünkön.)

A hangosfilm beköszöntével azonban az Amerikában – és a nagyvilágban – már Vilma Banky néven ismert gyönyörű filmsztár csillaga viszonylag gyorsan elhalványult, ehhez magyaros akcentusa is hozzájárult.

Színpadon még szerepelt egy ideig, ám az 1930-as évektől már jobbára az üzleti élettel, ingatlanok adásvételével foglalkozott, és közben hobbijának, a golfozásnak élt. Az 1950-es években női golfversenyeken tűnt fel játékosként, és jeles eredményeket ért el, aminek köszönhetően ismét írtak róla a bulvárlapok. Szenvedélyes golfozóként még nyolcvanéves korában is aktívan játszott…

1927-ben egy kevésbé ismert amerikai színész, Rod La Rocque felesége lett, egy évre rá rövid időre férjével hazalátogatott Magyarországra, akkor találkozott utoljára szüleivel. A sajtó kiemelt érdeklődése kísérte, szinte mozdulni sem tudott az őt mindig körülvevő újságíróktól. Házasságukból nem született gyermek, de több mint egymillió dollárt adományoztak gyerekek oktatására. Háza egyfajta magyar kulturális centrumként működött új hazájában, a rá emlékezők szerint szívesen látott vendégek voltak nála Amerikába vetődött honfitársai, többjüknek is segítette ottani boldogulását. Kilencvenéves korában hunyt el egy hollywoodi kórházban, szívelégtelenségben. Férjéhez hasonlóan Bánky Vilma hamvait is a tengerbe szórták. A filmsztárok sétányán csillag őrzi az emlékét Hollywoodban.

Köszönöm Hegedűs Attila segítségét! Fotók: Amerikai Magyar Hírlap, Wikipédia. – A bal oldali képen Bánky Vilma hollywoodi csillaga.