Bécs az egyenjogúsítás felé halad

Bécs a nők számára létrehozott központtal gazdagodott, ahol egy szociális munkás és egy erre szakosodott pszichológus látja el a segítséget kérőket. A nők fokozatos előtérbe helyezése már az egyes közterek nevében is felfedezhető a nagyvárosban.  (A nyitó képeken (jobbra) Romy Schneider [Bécs, 1938. szeptember 23. – Párizs, 1982. május 29.], Ernst Marischka Sisi-filmjeinek főszereplője és a tragikus sorsú Erzsébet királyné. Romy Bécsben született, Sisi Bécsbe ment férjhez.)

Kathrin Gaal, a nőkért felelős városi tanácsnok és Barbara Huemer, bécsi közgyűlési képviselő © PID/Votava

Bécsben átadták a városháza közelében kialakított Frauenzentrumot (a nők központja), ahova nők és fiatalkorú lányok a hét öt napján fordulhatnak személyesen is segítségért. A bizalmat erősíti, hogy a szolgáltatás névtelen és ingyenes, valamint egy-egy szociális munkás és erre a területre szakosodott pszichológus látja el a segítséget kérőket. Az új központhoz telefonon és személyesen is szakemberekhez fordulhatnak a nők, mind jogi, pénzügyi, mind pedig pszichilógiai természetű kérdésekkel. Tavaly 1400 személy kapott itt tanácsokat; a leggyakoribb téma a válás és a szakítás volt.

Bécs azonban nem csak a Frauenzentrum kialakításával szeretne több figyelmet fordítani a nőkre. A főváros Seestadt Aspern városrészében az idén már ötvennél több utca, park és köztér viseli híres, erős és független nők nevét. Neveztek el fasort Barbara Prammerről, aki az osztrák Nemzeti Tanács első női elnöke volt, és találkozhatunk Wangari Muta Maathai kenyai környezetvédő és politikus nevével is, ha Bécs utcáit járjuk.

Jelenleg Bécs 6768 közterületéből 492 utcát, közt és teret nők után neveztek el; férfiak nevét még mindig sokkal, több, 4002 viseli.