Bécsi méhek és társaik

Egy több milliós nagyvárosban a legkisebb élőlények, mint a pillangók vagy bogarak is nagyban hozzájárulnak az ökoszisztéma fenntartásához, melynek támogatására Bécs is tettre kész. (Nyitó képünk: PID/Manfred Pendl MA 22)

A lepkék, a vadon élő méhek, a bogarak és még több ezer rovar sokféleségének megőrzésére Bécs sok éve folyamatosan törekszik. A Bécs városának környezetvédelmi osztálya „Hét pont a rovarokért” címmel foglalta össze a biodiverzitást segítő elveket és cselekvési tervet. A tudatosság, a városvédelmi program, az élőhelyek védett területekként való besorolása, a fenntartható táplálkozás, a természetes zöldterületek folyamatos növelése, a növényvédő szerek használatának minimumra csökkentése és az épületek zöldítése a hangsúlyos pontok, amelyekkel mi, emberek sokat tehetünk a környezetünkért.

A környezettudatosság az egyik bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Lokalbahnen legújabb kezdeményezésében is megmutatkozik. Négy méhkaptárat, mintegy 120 ezer méhet telepítettek az inzersdorfi épületük tetőteraszára. Mivel a közelben számos zöldterület van, a rovarok számára ez optimális kiindulási pont a napi gyűjtő- és felfedezőútjaikhoz. „A környezetvédelem nálunk nem a vonatutazással végződik. Tisztában vagyunk a társadalom és a környezet iránti felelősségünkkel. Örömünkre szolgál, hogy hozzájárulhatunk a méhfajok megőrzéséhez” – mondta Monika Unterholzner, a Wiener Lokalbahnen ügyvezetője.

A méhek az ökoszisztéma fontos része. Az európai haszon- és kultúrnövények több mint háromnegyede csak a méhek beporzása révén marad fenn.