Beethoven, 2020 – Bécsben

(Bécsi tudósítás) Az idén ünnepeljük Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját. A zeneszerző az osztrák fővárosban találta meg otthonát és alkotóműhelyét, így legtöbb művének az ősbemutatóját is itt tartották. A zseniális alkotónak ebből az alkalomból számos kiállítást szenteltek, és a mester zeneművei is végre élőben hallhatók Bécsben.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan számtalan időszaki kiállítást rendeznek. Érdemes ellátogatni az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermébe, ahol Beethoven által írt eredeti levelek, valamint a zeneszerző kimagasló műveinek kéziratai tekinthetők meg. A kiállítás bemutatja a többi között a 9. szimfónia egyes oldalait, valamint Beethoven egyetlen hegedűkoncertjének (op. 61) kéziratát. A zenei zseni által írt 130 levélen túl a könyvtár zenei gyűjteménye is része a Hoboken-gyűjteménynek, amely Beethoven műveinek csaknem valamennyi első és korai lenyomatát magában foglalja.

A Mozart-házat azok keressék föl, akik mindhárom bécsi klasszikusra (Haydn, Mozart, Beethoven) kínácsiak. Ez a tárlat a zenei világ három óriásának hasonlóságait, párhuzamait és ellentéteit tematizálja. Mozart és Haydn szoros barátok voltak és közösen zenéltek Mozart lakásában (a mai bécsi Mozart-házban). Beethoven szívesen lett volna Mozart tanítványa, később Haydn lett a tanára.

A Bécsi Szépművészeti Múzeumban megrendezett kiállítás festményekkel, rajzokkal és szobrokkal, valamint filmek, videók és előadások segítségével teremt vizuális hidat Beethoven korszaka és a jelenkor között. Láthatók egyebek mellett festmények Caspar David Friedrichtől, vázlatrajzok William Turners-től, grafikák Francisco de Goyától és Jorinde Voigttól, szobrok Auguste Rodintől, Rebecca Horntól és John Baldessaritól, egy performatív szobor Tino Sehgaltól, továbbá videók.

És ha a járvány miatt nem maradnak el a koncertek, ismét élőben élvezhetők Beethoven zeneművei Bécsben. A zenei fénypontok közé tartozik egy este a Theater an der Wien színházban, ahol Beethoven zenéje Johann Wolfgang von Goethe egyik drámájához, az Egmonthoz csendül fel, valamint hallhatók részletek a zeneszerző egyetlen operájából, a Fidelióból is.

A Bécsi Koncertházban (Wiener Konzerthaus) Rudolf Buchbinder, az egyik rangos Beethoven-előadó 2020 októbere és 2021. ötödik hónapja között hét alkalommal a zenei zseni valamennyi zongoraszonátáját előadja.

November 21-én a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) Beethoven C-dúr miséje hallható. A Bécsi Hofburbgban található Régi Hangszerek Gyűjteménye október 27-én matinét rendez, majd december 17-én estélyt ad Beethoven tiszteletére. A zeneszerző gyakori költözködése inspirálta a Theaterfink színházi társulat Ludwig van Beethoven – a költözőmadár című előadását. Egy életnagyságú Beethoven-baba vendégeskedik meghatározott időpontokban és helyszíneken a városban, illetve kalauzolja az érdeklődőket zenei kíséret mellett egy izgalmas időutazásra a biedermeier korabeli Bécsbe.

Igazi zarándokhelynek számít a Beethoven-kedvelők körében a 2017-ben újonnan megnyitott Beethoven Múzeum a bécsi 19. kerületben, ahol számos kiállítási tárgy tekinthető meg a zeneszerzőnek a császárvárosban töltött éveiből. Ebben a házban komponált zongoraműveket és hegedűszonátákat, valamint a Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriumot, és ott dolgozott az Eroica szimfónián. Emellett ott keletkezett a híres, testvéreinek soha el nem küldött levél is: a heiligenstadti végrendelet, amelyben a nagy mester előrehaladott süketségét taglalta.

A zeneszerző a bécsi belvárosban, a Mölker-bástyán található Pasqualati-házban csaknem 8 évet élt; a lakást jóakarója, Johann Baptist Freiherr von Pasqualati bocsátotta a rendelkezésére. Ott írta Fidelio című operáját és néhány szimfóniáját, valamint a Für Elise című híres zongoraművét. A lakás napjainkban emlékhelyként működik.

Aki pedig a látnivalókat otthon, digtálisan óhajtja felkeresni, hagyatkozzék a Bécsi Turisztikai Hivatal digitális városi túravezetőjére. Az alkalmazások iOS rendszerű és androidos készülékekre egyaránt letölthetők.