Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke először nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és bejelentette, hogy Washington 800 légvédelmi rendszer küldésével segíti az ukrán hadsereget, hogy meg tudja állítani az Ukrajnára támadó repülőgépeket és helikoptereket, illetve meg tudja védeni az ukrán légteret.

Újabb biztonsági segítséget jelent be Ukrajnának az amerikai elnök szerdán. Joe Biden 1 milliárd dollárnyi védelmi hozzájárulásról beszélt, biztosítva Kijevet, hogy az USA továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz megszállás elleni védekezésben.

Zelenszkij elnök kérésére a 800 légvédelmi eszköz mellett további, nagyobb hatótávolságú légvédelmi rendszerek beszerzésében segít Washington. 9 ezer páncéltörő rendszert, 7 ezer kézi fegyvert és a szükséges lőszert is biztosítja az USA.

Az egymilliárd dollárnyi védelmi támogatást két lépcsőben hagyta jóvá az amerikai Kongresszus: 200 millió dollárnyi segítséget akkor, amikor az orosz erők Kijev felé indultak, és további 800 millió dollárnyi segélycsomagot a múlt héten.