Biztos jövőt ígér az informatikus-diploma

Aki az informatika területén végzi a felsőoktatási tanulmányait, az minden bizonnyal számtalan állásajánlat közül válogathat, ugyanis legalább 15 ezer IT-szakember hiányzik a magyar munkaerő-piacról. Az ezen a területen az elhelyezkedő fiatalok bruttó fizetése 750 000–1 100 000 forint. A már gyakorlott, sok tapasztalattal rendelkező informatikus akár bruttó kétmillió forintot is keres.

Közeledik a határidő, amíg az idén érettségizőknek, a továbbtanulást tervezőknek ki kell találniuk, hol és mit szeretnének tanulni a következendő néhány évben. Van egy terület, amivel a pályaválasztáskor a kellő érdeklődéssel és alapismerettel rendelkező lányok, fiúk csak jól választhatnak, majdan pedig az egyetemi diplomával a kezükben biztosan elhelyezkedhetnek, sőt, már az egyetemi évek alatt jól fizető állásra is szert tehetnek. Becslések szerint ugyanis 15–26 ezer IT-szakember hiányzik a hazai munkaerő-piacról. Érdekesség, hogy 2009–19 között mintegy harmadával nőtt az IT-alapszakokra jelentkezők száma; 2020 után viszont a felvételi rendszer szigorítására miatt csökkent. A helyzet az idén alapvetően változik, ugyanis emelt szintű érettségi nélkül az eddiginél több, államilag finanszírozott IT-alapszak várja a jelentkezőket. Számos budapesti és vidéki egyetem után február 1-jétől – tekintettel arra, hogy a Gábor Dénes Főiskola is egyetemi ragot kap – bővül az IT-képzést nyújtó, egyetemi diplomát adó intézmények sora.

 „Az inkább műszaki beállítottságúaknak a mérnök-informatikus szakot ajánljuk, azoknak pedig, akik az IT mellett a gazdasági folyamatok iránt érdekelődnek, a gazdasági informatikus szakirány az ideális – mondta el dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke. – Intézményünkben a digitális oktatás módszertanát követve, a nappali oktatásra jelentkezők is az eddiginél rugalmasabban tanulhatnak, a megszerzett elméleti és gyakorlati tudás azonnal és jól hasznosítható, hiszen IT-ismeretre mindenhol szükség van a pénzügyi területtől kezdve a kreatív iparágakig.”

A magyar informatikusok az egész világon versenyképesek. A multinacionális cégek már az egyetemi évek alatt megkeresik leendő munkavállalóikat, gyakornoki programokkal, ösztöndíjakkal igyekeznek magukhoz kötni őket.  Bár a nyugati szakemberekhez képest a magyar IT-szakemberek bére alacsonyabb lehet, ám más ágazatokhoz képest kisebb a különbség

Egy friss egyetemi diplomával rendelkező IT-szakember bére az első öt évben akár megháromszorozódhat, és később kifejezetten magas juttatásokra számíthat.Egy fiatal szakember bére bruttó 1 millió forint fölé is emelkedhet, a nála nagyobb tapasztalatúé a bruttó 2 millió forintot is meghaladhatja.

Dr. Dietz Ferenc hangoztatta annak fontosságát, hogy a megkezdett egyetemi tanulmányok eredménye valóban diploma legyen. Nagyon sok fiatal ugyanis lemorzsolódik a képzésből, miután elkezdi a gyakorlatban is alkalmazni a tanultakat, abbahagyja felsőfokú tanulmányait és jól fizető állást vállal. Ez rövid távon akár jó lehet, de hosszú távon az IT-cégek is a képzett, a több területhez értő, diplomás szakembereket keresik olyan tudással, amit „gyorstalpaló” módon, néhány hónapos tanfolyami oktatásban nem lehet megszerezni, csak a 6-7 féléves egyetemi alapszakos képzésben…sőt, egyre nagyobb az igény a mesterdiplomával rendelkezők iránt is.

Hasznos információ: a felsőoktatási intézmények szeptemberben kezdődő alap- és mesterképzéseire február 15-ig lehet beadni a jelentkezést.