Bosch–ELTE-együttműködés: mesterségesintelligencia-ipari tanszéket avattak

Az új tanszék nagy lépés a kutatás, az újítás és az oktatás egységesítését célzó, harmadik nemzedékű kutatóegyetemi modell megvalósításához az ELTE Informatikai Karán. Az ELTE-Bosch Mesterségesintelligencia-tanszéken zajló, jövőbe mutató kutatások hozzájárulnak az önvezető járművek, a gépi látás, az ipari automatizáció és az emberi agyműködést egyre jobban leképező rendszerek fejlesztéséhez. A tanszék megalapításával olyan kutatási és tudásközpont jön létre, amiből a hazai felsőoktatás és gazdaság egésze nyerhet.

Az ELTE-Bosch Mesterségesintelligencia-tanszék jövőbe mutató újító tevékenységével még kézzelfoghatóbbá teszi a hazai felsőoktatás és az ipari kutatás és fejlesztés stratégiai kapcsolatát.

Az tanszék létrehozása a Bosch-csoport és az ELTE stratégiájának része. A vállalat fontos partnerként tekint a hazai egyetemekre nemcsak a mérnök- és informatikusképzés, hanem a közös kutatás és fejlesztés területén is. Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként a hazai Bosch-csoport a múlt években országosan egyetemekkel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget alakított ki. A Bosch felsőoktatási együttműködései révén a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari újítás nemzetközi folyamataiba, így az akadémiai ágazat még aktívabban vehet részt a jövő technológiáinak formálásában.

Az ELTE Informatikai Karán az innováció és az alkalmazásközpontú szemléletmód eddig is szervesen épült be a kiváló alapkutatásba és vált a folyamatok gyorsítójává. Ez szilárd szakmai alap az újításban érdekelt, tudás elmélyítésén munkálkodó vállalatok, így a Bosch-csoport számára, növelve az üzleti versenyképességet a gyorsan változó technológiai környezetben.

A Bosch itthon és nemzetközileg is sokoldalú, szerteágazó felsőoktatási együttműködéseket épít, amik kölcsönösen előnyösek az egyetemi partnerek és a vállalat számára egyaránt. A Bosch és az ELTE együtt munkálkodásában az egyetemi hallgatók gyakorlati szempontból még versenyképesebb tudást, újító-üzletfejlesztési ismereteket szerezhetnek, miközben a Bosch kutató és fejlesztő munkája is számos értékes eredménnyel gazdagszik, az ELTE mesterségesintelligencia-képzési programjai pedig igazodnak a változó ipari igényekhez.

Az ELTE-Bosch Mesterségesintelligencia-tanszéken gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok valósulnak meg, egyebek mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás, az emberi agyműködést utánzó idegi hálók területén. A Bosch és az ELTE egyik legizgalmasabb közös kutatás a Level 4 és 5 szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását.

A Bosch nem csak az ipari hátteret és tudást adja az új tanszék számára: a lágymányosi Duna-parton a hazai felsőoktatásban példa nélküli kutatási környezet, új típusú egyetemi tér jött létre, összhangban a Bosch újfajta munkavégzésre írűnyuló törekvésével. A tanszéken nem csupán tantermeket, hanem rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, munkatársi teret, munkaértekeztek számára szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak.