Bővülés és kapacitáshiány az építőanyag-kereskedelemben

Folyamatosan bővült a hazai építőanyag-kereskedelem a legutóbbi öt évben, az ágazatnak azonban már a közeli jövőben fel kell készülnie a keresletet visszatartó olyan hatásokra, mint a lakástakarék állami támogatásának megszűnése, a kedvezményes lakás-áfa tervezett megszüntetése és a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus lezárása – derült ki az Új Ház Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat őszi trendriportjából(Szigetelés-illusztráció: alema24.com)

A CSOK (hivatalosan: egy összegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás) és az 5 százalékos kedvezményes áfa-kulcs 2016-i bevezetése lendületet adott az építőanyag-kereskedelemnek. Azonban a 2008-i válságból való lassú kilábalás és a hazai munkaerőpiac ismert problémái miatt a fellendülés kapacitáshiányt okozott előbb a falazóelemek, majd az idén, ahogy az építkezések haladnak előre, a szigetelőanyagok piacán. Ma van olyan építőanyag, amelyre akár fél évet (!) kell várnia annak, aki építkezésbe vagy felújításba kezdett.

A Magyarországon meglevő mintegy 4 millió lakásból (lakáscélú ingatlanból) évente 40 ezret kellene felújítani, ebből tavaly 15 ezer valósult meg. Az összesen 700 ezer panellakásnak eddig körülbelül a felét sikerült felújítani. A legnagyobb falat a nyílászárók, a homlokzati hőszigetelések és a kémények felújítása, valamint a tetők hőszigetelése. Vizsgálatok szerint a lakások hőveszteségének kétötödét a nyílászárók környéke, negyedét a nagyrészt szigeteletlen tetők okozzák.

A nyílászárók gyártóinak 2015-ben jó éve volt, mert az Otthon Melege Programban pályázni lehetett a cserére, azonban a következő évben a támogatás megszűnésével e termékek forgalma az előző évinek a harmadára esett vissza – mondta el Rázsóné Szórády Csilla (Iképünkön). Az Új Ház Centrum cégvezetője szerint az idén még folytatódik a múlt öt évben tapasztalt forgalomnövekedés az építőanyag-piacon. A jelenlegi tervek szerint azonban 2019 végétől megszűnik az új lakások kedvezményes áfa-kulcsa, egy évre rá pedig lezárul az Európai Unió 2014–20-i költségvetési ciklusa, és e kettő mindenképpen visszaeséssel jár(hat).      

Ha Nouriel Roubini, a pesszimista közgazdász jóslatai helyesek és valóban jön az újabb gazdasági válság, akkor az isten irgalmazzon mindenkinek a szakmában. Ha azonban téved és a jövedelmek, valamint a fogyasztók bizalmi indexe a mostani emelkedő pályán marad, akkor az iparág még állami támogatási programok nélkül is tartani tudja a jelenlegi növekedési szintet – fogalmazott a cégvezető.

Az építőipar elé a 2021. év is nagy kihívást állít: akkortól ugyanis csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. A teljes beszámoló letölthető az Új Ház Centrum honlapjáról.