Csaknem 60 újságírót öltek meg az idén munka közben a világon…

… azaz mintegy harmadával többet, mint esztendővel ezelőtt. Napjainkban jó 500 újságíró van börtönben, 65-öt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A nagy figyelmet keltő adatsort a Párizsban működő Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet közölte. A nyitó képen: A Fox News operatőrét, Pierre Zakrzewskit (balra) kollégájával, Oleksandra Kuvshynovával (nincs a képen) együtt megölték Kijev közelében – jelentette be a csatorna március 15-én. Fotó: AFP/Fox News (Tudósításunk forrása: MÚOSZ, Média1, továbbá AP, Szabad Európa, valamint a Nemzetközi Újságíró-szövetség.)

A szakportál arról is beszámolt, hogy Oroszország legutóbb a bolgár Hriszto Grozev újságíró, a Bellingcat oknyomozó portál egyik vezető Oroszország-szakértője ellen adott ki körözési parancsot. Az ötvenhárom éves Hriszto Grozev régóta problémásnak számított a Kreml szemében, ugyanis a Bellingcat Putyinék számára kellemetlen oknyomozásban is kulcsszerepet játszott, a többi között Szergej Szkripal kémkedéssel vádolt orosz ügynök és lánya 2018-i megmérgezésének feltárásában, valamint az Alekszej Navalnij elleni támadás felderítésében.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül(RSF) mai közleményében arról ír, hogy 533 letartóztatott újságíróval 2022 új, szomorú rekordot döntött, emellett a munkájával összefüggésben meggyilkolt 57 újságíró is több a múlt évekhez képest. Az RSF szerint jelenleg a nemzetközi sajtó 65 munkatársát túszként, 49-et pedig eltűntként tartanak nyilván.

A minap a Szabad Európa is foglalkozott a témával; a portál a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) adatait idézte, ami szerint az idén eddig 67 (tavaly 47) újságírót és médiában dolgozót öltek meg világszerte. A brüsszeli székhelyű szervezet összesítése szerint jelenleg 375 újságírót tartanak fogva a munkája miatt, a legtöbbet Kínában, Mianmarban és Törökországban. A tavalyi jelentés 365 börtönben lévő újságíróról számolt be.

Oroszország ukrajnai háborúja, a haiti káosz és a mexikói bűnözői csoportok növekvő erőszakossága miatt az idén mintegy harmadával nőtt a munka közben megölt újságírók száma az előző évhez képest – derül ki egy december eleji jelentésből.

A Nemzetközi Újságíró-szövetség szerint az ukrajnai háborúról tudósítók közül tizenketten haltak meg az idén. A legtöbben ukránok, de voltak más nemzetiségűek is, mint például Brent Renaud amerikai dokumentumfilmes. Sok haláleset a háború első, kaotikus heteiben történt, de a harcok elhúzódása továbbra is fenyegetés az újságírók számára.

A szövetség közölte: a mexikói bűnszervezetek és a haiti zavargások is hozzájárultak a gyilkosságok számának drámai növekedéséhez. A most záruló év az egyik leghalálosabb volt a hivatásukat végző újságírók számára Mexikóban; az országot jelenleg a háborús övezeten kívül a legveszélyesebb területnek tartanak az újságírók számára.

Pakisztánban öt újságírót öltek meg, és az újságírókat fenyegető új fenyegetésekre figyelmeztetnek Kolumbiában, valamint arra is, hogy a Fülöp-szigeteken az új vezetés ellenére továbbra is veszélyben vannak az újságírók.

A Nemzetközi Újságíró-szövetség felhívta a figyelmet az Al Jazeera újságírójának, Shireen Abu Aklehnek a lelövésére is, aki egy palesztin menekülttáborról tudósított. Az arab hálózat a minap hivatalosan kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot az eset kivizsgálására.